• conopida este foarte saraca in calorii, furnizand numai 26 calorii la 100 g
  • contine multe fitochimicale anticanceroase
  • bogata in vitamina C, asigurand 80% din DZR la 100 g

Beneficii pentru sanatate

Conopida contine multe fitochimicale anticanceroase, cum ar fi sulforafan, steroli din plante, cum ar fi indol-3-carbinol , care pare sa functioneze ca un agent anti-estrogen. Impreuna, acesti compusi sau dovedit benefici in cancerul de prostata, de san, de col uterin, de colon, cancer ovarian, in virtutea inhibarii cresterii numarului de celule canceroase, efecte citotoxice asupra celulelor canceroase.

De asemenea, Di-indolyl-metan (DIM), un compus liposolubil prezent din abundenta in grupul cruciferelor, s-a dovedit eficace ca imunomodulator, antibacterian si antiviral, un compus ce potenteaza gama-interferonul si receptorii sai de productie. In prezent DIM, se foloseste in tratamentul infectiilor respiratorii recurente cauzate de virusul papiloma uman (HPV) si este in studii de faza III clinice pentru displazie de col uterin.

Conopida proaspata este o sursa excelenta de vitamina C, 100 g ofera aproximativ 48.2 mg sau 80% din valoarea zilnica recomandata. Este dovedit ca vitamina C este un antioxidant ce ajuta in lupta impotriva radicalilor liberi, creste imunitatea si poate prevenii infectiile si cancerul.

Conopida mai contine cantitati importante din grupul de vitamine B, cum ar fi folati, acid pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6) si tiamina (vitamina B1), niacina (B3), precum si vitamina K. Aceste vitamine sunt esentiale, in sensul ca organismul are nevoie de aport extern pentru refacere rezervelor si sunt necesare pentru  metabolismul grasimilor, proteinelor si carbohidratilor.

Aport foarte scazut in calorii. 100 g de conopida proaspata are doar 26 de calorii. Cu toate acestea, contine o cantitate foarte scazuta de grasimi si deloc colesterol.
Conopida contine aproximativ 2 g de fibre la 100 g; furnizand aproximativ 5% din valoarea zilnica recomandata.

Este, de asemenea, o sursa buna de minerale, cum ar fi mangan, cupru, fier, calciu si potasiu. Manganul este utilizat in organism ca un co-factor pentru enzima antioxidanta superoxid dismutaza. Potasiul este un electrolit important intracelular, ce ajuta la contracararea efectelor de hipertensiune arteriala, cauzate de excesul de sodiu.

Descriere conopida

Bogata in foarte multi nutrienti, conopida sau varza floare este una dintre cea mai utilizata floare tip leguma. Capetele florii contin numerosi nutrienti benefici, cum ar fi substante fito-indol-3-carbinol, sulforafan, etc, care ajuta la prevenirea cancerului de prostata, ovarian si de col uterin.

Din punct de vedere botanic, aceasta este un membru al familiei cruciferelor; Profilul nutritional este asemanator cu cel al broccoli si al verzei facand parte din aceiasi familie. Exista mai multe soiuri, altele decat cel comun alb ca zapada, inclusiv varietate verde, portocaliu, violet, si capete de Romanesco.

La fel ca si broccoli, conopida este alcatuit din buchetelele bine grupate care incep sa se formeze, dar se opresc in faza de boboc. Aceasta leguma a sezonului rece prefera sol fertil cu o umiditate adecvata ca sa infloreasca.

Pentru a mentine capetele de flori alb-crem, acestea trebuie sa fie protejate de lumina soarelui. Acest lucru se face prin legarea aproape de frunze, impreuna pe deasupra capetelor cand capetele au dimensiunea de un sfert.

Selectie si pastrare

Conopida este disponibila pe tot parcursuil anului, cu toate acestea este cea mai buna in jurul lunilor de iarna. In general, recoltarea se face atunci cand capul ajunge la dimensiunea dorita, dar numai inainte ca mugurii sa inceapa sa se desparta.

In magazine, alege capete proaspete, de culoare alba / alb-crem, compacte, si capetele care se simt grele la mana. Suprafata granulata si capetele separate indica lipsa prospetimii, in timp ce culoarea verde poate fi din cauza expunerii la soare. Evitati capetele cu suprafata zdrobita, pentru ca acestea indica manipularea necorespunzatoare a florii si a celor cu granule de culori inchise, deoarece indica o boala cunoscuta sub numele de mucegai pufos.

Odata ajunsi acasa, depozitati conopida in frigider. Ea ramane in stare proaspata timp de aproximativ o saptamana.

Preparare si metode de servire

Capetele albe de flori sunt utilizate intr-o varietate de delicatese din intreaga lume. Pentru a o spala, introduceti-o cu capul in jos intr-un castron cu apa rece sau apa cu sare si lasati-o acolo timp de 10-15 minute pentru a va asigura ca ati eliminat toate insectele si insecticidele cu care a fost stropita.Limpeziti-o bine si apoi tamponati-o usor folosind o carpa moale si uscata. Scoateti tija dura si frunze.

De obicei, florile se taie in sectiuni egale pentru a fi mai usor de gatit. Gatitile acoperite intr-o apa fiarta, putin sarata pana cand se inmoaie pentru cateva minute. Preparata pentru o perioada mai lunda de timp, poate duce la pierderea de nutrienti in special vitamina C.

Iata cateva sfaturi de servire:

Conopida se amesteca bine cu legume, linte si carne.
Aloo-Gobi (cartofi, conopida), este un fel de mancare foarte popular in tarile din Asia de Sud, in special in India, Pakistan si Nepal.
Se poate folosii si ca atare, cruda in salata, preparata la fel ca si salata de varza (se taie buchetele si se amesteca cu sare de mare si ulei de masline. Dupa gust se poate asezona cu suc de lamaie sau otet).

Prevenirea intoxicatiei

Ca si alti membri ai familiei cruciferelor, utilizarea excesiva a conopidei poate provoca umflarea glandei tiroide si o deficienta a producerii hormonilor tiroidieni. Acest lucru se datoreaza prezentei de compusi de plante cunoscute ca anumiti estrogeni in aceste grup de legume. Prin urmare, se recomanda evitarea de catre persoanele cu disfunctii ale glandei tiroide. Cu toate acestea, aceste legume pot fi folosite din belsug de o persoana sanatoasa.

Valori nutritionale conopida

Conopida, Proaspata, Cruda, Valori nutritionale per 100 g

Ce contine conopida

Principiu activ Cantitate nutrient Procent DZR
(doza zilnica recomandata)
Energie 25 Kcal 1%
Carbohidrati 4.97 g 4%
Proteine 1.92 g 4%
Grasime totala 0.28 g 1%
Colesterol 0 mg 0%
Fibre alimentare 2.0 g 5%
Vitamine    
Acid folic 57 mcg 14%
Niacina 0.507 mg 3%
Acid pantotenic 0.667 mg 13%
Piridoxina (B6) 0.184 mg 14%
Riboflavina 0.060 mg 4.5%
Tiamina 0.050 mg 4%
Vitamina C 48.2 mg 80%
Vitamina A 0 IU 0%
Vitamina E 0.08 mg 0.5%
Vitamina K 15.5 mcg 13%
Electroliti    
Sodiu 30 mg 2%
Potasiu 299 mg 6%
Minerale    
Calciu 22 mg 2%
Curu 0.039 mg 4.5%
Fier 0.42 mg 5%
Magneziu 15 mg 3.5%
Mangan 0.155 mg 7%
Zinc 0.27 mg 2.5%
Fitonutrienti    
Betacaroten 0 mcg
Luteina-zeaxantina 1 mcg

Sursa: USDA – baza de data nationala pentru nutrienti din SUA.