– ajuta la scaderea rigiditatii vaselor de sange;

– efect anti-fungic si anti-bacterian;

– continut scazut de calorii , 40kcal/100gr.

Ceapa – Beneficii pentru sanate

Ceapa are un continut foarte scazut de calorii, numai 40 la 100 g, dar este bogata in fibre alimentare solubile.
Ceapa contine compusi fito-chimici si sulfura de alil ce converteste Alicina intr-o reactie enzimatica atunci cand bulbul este „deranjat” (strivit, taiat etc.) Studiile au aratat ca acesti compusi au proprietati anti-mutagenice (protejeaza de cancer), si anti-diabetice (ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange la diabetici).

Studiile de laborator arata ca alicina reduce productia de colesterol prin inhibarea HMG-CoA reductaza, enzima din celulele hepatice. Mai mult, sa constatat ca are activitati anti-bacteriene, anti-virale si anti-fungice.

Alicina scade, de asemenea rigiditatea vaselor  de sange prin eliberarea de oxid nitric (ON),reducand astfel tensiunea arteriala. Acesta blocheaza de asemenea formarea cheagurilor de trombocite si are actiune fibrinolitica in vasele de sange care, ajuta la scaderea riscului global de boala coronariana (CAD), boli vasculare periferice (PVD), si de accident vascular cerebral.

Ceapa este o sursa  bogata de crom, mineral care ajuta celulele tesutului sa raspunde in mod adecvat la nivelul de insulina din sange, astfel ajuta la facilitarea actiunii insulinei si nivelului de zahar in controlul diabetului zaharat.

Ea este de asemenea, o sursa buna de antioxidanti, flavonoidul quercetin, care se considera a fi anti-cancerigen, anti-inflamator si anti-diabetic.

Este de asemenea un  bun antioxidant, deoarece contine  vitamina A, vitamina C si mangan, substatante, care sunt necesare in calitate de co-factor pentru enzima antioxidanta superoxid dismutaza.

Ceapa este deasemenea imbogatita cu vitamine din complexul B, cum ar fi grupul de acid pantotenic, piridoxina , folatii si tiamina. Piridoxina sau vitamina B-6 ajuta la mentinerea nivelului de GABA in creier, care lucreaza impotriva conditiilor ce duc la stari nevrotice.

Descriere:

Va puteti imagina o reteta fara ceapa? Aceasta leguma minunata, una dintre cele mai vechi alimente cunoscuta de omenire, se gaseste intr-o gama larga de retete si preparate, fie ca este vorba de banala salata , sosuri, supe sau curry. Aceasta a fost, de asemenea utilizata in medicamentele traditionale din timpuri stravechi pentru beneficiile sale aduse sanatatii si a propietatilor sale curative.
Familie: Alliaceae; Genul: Allium; Nume stiintific: Allium cepa.
Planta de ceapa creste pana la 2 metri inaltime si are un bulb subteran, globular, care consta in zeci de foite suprapuse. Exista mai multe soiuri de ceapa cultivate in jurul lumii. Durata medie de cultivare este de aproximativ 3 – 4 luni. Ceapa verde si florile sunt de asemenea la mare cautare in intreaga lume.

Mirosul ascutit, întepator al cepei se datoreaza compusilor sai de sulf. Ceapa rosie, spaniola este in  general mai putin iute decat soirile albe sau maro, ceea ce o face ideala pentru utilizarea in salate.

Cumparare si pastrare

Ceapa este disponibila in toate anotimpurile. In functie de varietate, ea poate fi clara, picanta sau dulce. In magazin, aceasta este disponibila in forma proaspata, congelata, in conserve, murata, praf sau deshidratata.

La cumparare, alegele pe cele proaspete, care sunt curate, bine conturate, nu au deschidere la gat si sunt crocante si au pielea exterioara uscata. Evitati cele care au semne de mucegai negru (un fel de atac fungic), deoarece acestea indica faptul ca stocul este vechi, sau pastrat in conditii proaste. In plus, bulbii slab calitativi au adesea pete moi, de umiditate la gat si pete intunecate, care pot fi  indicatii de degradare.

Acasa, depozitatile intr-un loc racoros si ferite de umiditate, astfel pastrandu-se proaspete pana la cateva saptamani. Ele se pot pastra de asemenea bine si in frigider.

Modalitati de pregatire si servire

Taiati capetele folosind un cutit ascutit. Apoi, coaja exterioara (cca 2-3 straturi de piele) pana veti ajunge la foitele proaspete, groase, de culoare ce variaza in functie de soi de la roz la alb. Aveti posibilitatea sa o taiati felii subtiri (julliene) sau sa o taiati în cuburi fine, in functie de tipul de reteta.

Verdeata ce creste terestru si capetele de flori sunt de asemenea comestibile. Ceapa verde sau arpagicul sunt folosite mai ales in preparatele fast-food sau la prepararea si decorarea platourilor cu aperitive.

Iata cateva sfaturi de servire

Ea poate fi folosita in aproape orice produs alimentar, fie in salate proaspete sau ca garnitura picanta.
In India si Pakistan, ceapa e una dintre cele mai cautate ingrediente la gatit in conditiile in care o folosesc in curry, supe, umplutura, paste, sosuri, etc…  zi de zi.
Ea este utilizata pe scara larga in Marea Mediterana la gatit si condimentat, in salate, pizza, cu branza, la burgeri, in supa, la tarta, rulouri, in umpluturi etc.

Profilul de siguranta

Ceapa cruda poate provoca iritarea mucoaselor membranelor, pielea si ochii. Acest lucru se datoreaza eliberarii de alil sulfurat, gaz, in timp ce o taiem . Gazul cand este amestecat cu umezeala (apa), se converteste in acid sulfuric. Alil sulfurat este concentrata mai mult la capete, in special la radacina. Efectul sau poate fi minimizat prin cufundarea bulbilor in apa rece pentru cateva minute inainte de tocare sau feliere.