• castravetele este una dintre legumele cu cele mai puține calorii, 15 calorii la fiecare 100 g
  • coaja sa reprezintă o minunată sursa de fibre
  • ajuta in curele de pierdere in greutate
  • sursa importantă de vitamina K

Beneficii pentru sănătate

Castravetele este una dintre legumele cu conținut foarte scăzut de calorii, conținând numai 15 calorii la 100 g. Acesta nu conține grăsimi saturate sau colesterol. Coaja de castravete este o sursă bună de fibre, care ajută la reducerea constipației și oferă o anumită protecție împotriva cancerului de colon prin eliminarea compușilor toxici din intestin.

Este o sursă foarte bună de potasiu, un important electrolit intracelular. Potasiul este un electrolit care ajută la reducerea tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace prin contracararea efectelor produse de consumul crescut de sodiu.

Acesta conține antioxidanți unici, în raporturi bune, cum ar fi beta-caroten și alfa-carotenul, vitamina C, vitamina A, zeaxantina și luteina. Acești compuși acționează ca necrofagi, oferind protecție împotriva derivatelor de oxigen ai radicalilor liberi și speciilor reactive ale oxigenului (SRO), care joacă un rol important în procesul de îmbătrânire și în diferite boli.

Castraveții au proprietate diuretică, probabil datorită conținutului lor ridicat de apă și conținutului de potasiu, care ajută la eliminarea sodiului din organism, scăderea în greutate și reglarea tensiunii arteriale. Aceștia sunt recomandați în curele de slăbire.

Castraveții au o cantitate surprinzătoare de vitamina K, oferind aproximativ 17 micrograme de vitamină per 100 g. S-a descoperit că vitamina K poate avea un rol important în rezistența oaselor prin promovarea masei osoase. S-a constatat, de asemenea, rolul său în tratamentul Alzheimer-ului prin limitarea daunelor cerebrale.

Descriere castravete

Te-ai întrebat vreodată cum să învingi căldura verii toride? Adu-ți aminte de castravetele crocant! Această minunată legumă, cu puține calorii, are într-adevăr multe substanțe nutritive și vă oferă o cantitate importantă de apă și electroliți. Castravetele este unul dintre cele mai vechi legume cultivate și se crede că și-ar avea originea în câmpiile din nordul Indiei.

Familie: cucurbitacee; Denumire științifică: Cucumis sativus.

Castravetele este ușor de crescut. Diferite soiuri, care variază în dimensiune, formă și culoare, sunt cultivate în întreaga lume. În general, castravetele are pielea închisă la culoare, verde, cu pulpă crocantă și plină de apă, semințe mici, comestibile, concentrate în centrul său.
Castraveții sunt considerați o cultură foarte bună, fiind culeși când sunt mici, deoarece atunci au gustul cel mai bun și coaja subțire. Dacă sunt lăsați de izbeliște, ei continuă să crească în dimensiuni, pielea devenind tare și galbenă, semințele devin mari, rigide, amare și necomestibile. Castraveții proaspeți sunt disponibili pe tot parcursul anului și pot fi consumați cruzi, în salate de legume sau sub formă de suc.

Cumpărare și păstrare

Castraveții proaspeți sunt disponibili în magazine pe toată perioada anului. Soiuri diferite sunt disponibile în funcție de tipul regiunii. În magazin, cumpărați-i pe cei mai proaspeți, care prezintă o culoare verde aprinsă, ferme și solide în textură. Uitați-vă după pete, tăieturi sau fisuri care se pot găsi pe suprafața lor. Nu cumpărați castraveți prea maturi sau de culoare galbenă, deoarece aceștia tind să conțină mai multe fibre insolubile și semințe mature. De asemenea, evitați-i pe cei cu capete ridate, deoarece acestea indică recoltare veche și pot fi deshidratați. Optați pentru produse crescute organic, deoarece acestea au o aromă mai bogată și sunt mai bogate în nutrienți.

Odată ajunși acasă, spălați castraveții bine cu apă în abundentă pentru a îndepărta urmele de praf, sol și pesticide. Pielea vine într-o varietate de culori și adesea cu tepi mici, care ar trebui să fie frecată ușor. Nu aruncați coaja, deoarece dispune de minerale vitale, fitochimice, precum și fibre. Puteți savura castraveții proaspeți spălați ca atare, având un gust atât de bun încât nu necesită alte adaosuri. Din aceștia se pot prepara curry (în India), supe (în combinație cu struguri și iaurt), salate sau suc. Sucul de castravete este o băutură foarte sănătoasă. De asemenea, ei sunt folosiți și la pregătirea murăturilor.

Pentru a-i depozita, păstrați-i la temperatura camerei timp de o zi sau două, dar cel mai bine se păstrează în interiorul frigiderului, la o umiditate relativă ridicată în cazul în care doriți să rămână în stare proaspătă pentru mai multe zile.

Modalități de servire

Fie că îl consumați cu coajă sau fără, castravetele este o legumă extraordinară. Poate fi preparat pe grătar, în salate alături de alte legume sau, de ce nu, murat, apoi servit ca și salată alături de fripturi.

Valori nutriționale

Castravete (Cucumis sativus), Proaspeți, Cruzi, Valori nutriționale per 100 g:

Ce conține castravetele
Principiu activ Cantitate nutrient Procent DZR
(doza zilnica recomandată)
Energie 15 Kcal <1%
Carbohidrați 3.63 g 3%
Proteine 0.65 g 1%
Grasime totală 0.11 g 0.5%
Colesterol 0 mg 0%
Fibre alimentare 0.5 g 1%
Vitamine    
Acid folic 7 mcg 2%
Niacina 0.098 mg <1%
Acid pantotenic 0.259 mg 5%
Piridoxina (B6) 0.040 mg 3%
Riboflavina 0.033 mg 3%
Tiamina 0.027 mg 2%
Vitamina C 2.8 mg 3.5%
Vitamina A 105 IU 3.5%
Vitamina K 16.4 mcg 13.6%
Electroliți    
Sodiu 2 mg 0%
Potasiu 147 mg 3%
Minerale    
Calciu 16 mg 1.6%
Curu 0.045 mg 5%
Fier 0.28 mg 3.5%
Magneziu 13 mg 3%
Mangan 0.079 mg 3.5%
Zinc 0.20 mg 2%
Fosfor 24 mg 3%
Seleniu 0  mcg 0%
Fitonutrienți    
Beta caroten 45 mcg
Luteina Zeaxantina 23 mcg
Alfa Caroten 30 mcg
Beta Criptoxantina 26 mcg                   –
Sursa: USDA – baza de date națională pentru nutrienți din SUA.

Acestea valori sunt aproximative și pot varia în funcție de soi și de maturitatea castraveților.