Cartofii – beneficii pentru sanatate

– cartofii sunt una din cele mai bogate surse de amidon, vitamine, minerale si fibre dietetice. 100 g ofera 70 de calorii, cu toate acestea, ei contin foarte putine grasimi (doar 0,1 g per 100 g) si deloc colesterol;

– ele sunt surse foarte bune de fibre naturale, atat solubile cat si insolubile. Fibrele alimentare din compozitia lor creste calitatea scaunului, astfel ajutand la prevenirea constipatiei, reducerea absorbtiei de;

– tuberculii sunt una dintre cele mai bogate surse de vitamine din grupul B cum ar fi piridoxina (vitamina B6), tiamina (B1), niacina (B3), acid pantotenic (B5) si folati (acid folic).

– cartofii proaspeti, impreuna cu coaja lor sunt o sursa buna de vitamine antioxidante, spre exemplu vitamina C. 100 g de tuberculi proaspeti contin 11,4 mg sau 20% din DZR (doza zilnica recomandata) de aceasta vitamina;
Consumul regulat de alimente bogate in vitamina C ajuta corpul sa lupte impotriva agentilor infectiosi si ajuta la eliminarea radicalilor liberi;

– acestia contin, de asemenea, cantitati adecvate din multe minerale esentiale, cum ar fi fierul, manganul, magneziul, fosforul, cuprul si potasiul;

– cartofii rosii contin o cantitate importanta de vitamina A si flavonoide antioxidante, cum ar fi carotenul si zeaxantina;

– studii recente de la serviciul de cercetare sugereaza ca flavonoizii antioxidanti, quercetina prezenta in cartofi are proprietati anti-canceroase si propietati cardio-protectoare.

Descriere

Cartofii sunt legume radacinoase ce ofera o sursa buna de amidon, vitamine si fibre. Cartofii sunt una dintre culturile perene cele mai cultivate si unul dintre alimentele ieftine de baza ale populatiei sarace din intreaga lume. Din punct de de vedere botanic, acesta face parte din familia Solanaceae.
Planta creste aproximativ 12 pana la 18 de centimetri in lungime si poarta multi tuberculi subterani. Tuberculii au de obicei forme de la rotunde la ovale si chiar alungite si variaza in dimensiune. Pe plan intern, pulpa este luminoasa, de culoare crem-alb, trandafir rosu sau roscat, in functie de soi, cu textura umeda.

Cele mai populare specii sunt:

– cartofii albi: in speciali bun pentru fiert;

– cartofii rosii: buni pentru copt si pajit, deoarece isi pastreaza forma;

– cartofii dulci: seamana foarte bine la gust cu dovleacul copt.

Cumparare si pastrare

Cartofi proaspeti sunt disponibili in magazinele de pretutindeni. Ei pot fi pastrati in saci aerisiti sau in ladite neacoperite, pentru perioade lungi de timp (pana la 3 luni), in spatii racaroase si aerisite.

Prepararea si servirea

Fiind o leguma radacinoasa, de multe ori este supusa infestarii cu pesticide, deci prin urmare spalatii bine inainte de preparare.

Cartofii pot fi preparati in numeroase feluri:

– pot fi prajiti cu sau fara coaja, cu condimente sau ca atare;

– piureul din cartofi, albi sau dulci (se fierb cartofii, apoi se scurge de apa si se amesteca cu unt si lapte. Se adauga sare si alte condimente dupa gust);

– copti in jar, la cuptor cu verdeturi aromatice sau pregatiti la aburi cu unt si patrunjel, sunt o garnitura perfecta pentru friptura;

– ei sunt deasemenea  delicosi in reteta de cartofi frantuzesti, alaturi de branza, oua si smantana;

– se pot prepara si galusti din cartofi cu diferite umpluturi, cum ar fi galuste umplute cu prune, sau ca si clatite din cartofi, prefierti si rasi;

– se pot adauga si la supe, ciorbe, alaturi de carne si alte legume cum ar fi, mazare, morcovi, telina;

Profilul de siguranta

Cartofii pot contine alcaloizi toxici, solanina si chaconine. Acesti alcaloizi prezenti in cele mai mari concentratii se afla imediat sub coaja si creste proportional cu varsta si expunere la lumina soarelui. Gatit la temperaturi ridicate (peste 170 ° C) se distrug partial aceste substante toxice.

Atunci cand sunt consumati in cantitati mari, acesti compusi pot provoca dureri de cap, slabiciune, crampe musculare si in cazuri severe pierderea cunostintei si coma, cu toate acestea, otravirea cu cartofi se produce foarte rar.