• reduce colesterolul rau, LDL
  • saraci caloric, oferind numai 31 kcal la 100 g
  • bogati in vitamina A, oferind 101% din DZR

Beneficii pentru sanatate

  • ardeii grasi contin o lista impresionanta de nutrienti, care sunt cunoscuti pentru prevenirea si tratarea afectiunilor. Spre deosebire de ardeii chili, au putine calorii si grasimi, 100 g furnizand doar 31 de calorii.
  • ardeii dulci contin cantitati mici de capsaicina (aceasta se regaseste in cele mai mari cantitati in ardeii iuti), un compus alcaloid. Primele studii de laborator pe mamifere experimentale sugereaza ca capsaicina are proprietati anti-bacteriene, anti-cancerigene, proprietati analgezice si anti-diabetice. De asemenea, sa constatat ca reduce trigliceridele si nivelul de colesterol LDL la persoanele obeze.
  • ardeii proaspeti, rosii sau verzi sunt o sursa importanta de vitamina C, cu cea mai mare concentratie in ardeiul rosu. 100 g de ardei rosu contine aproximativ 127.7 mg sau 158% din DZR de vitamina C. Vitamina C este un antioxidant puternic,  solubil in apa. Aceasta este necesara pentru sinteza de colagen in organism.
  • Colagenul este proteina principala, structurata in organism, necesara pentru mentinerea integritatii vaselor de sange, pielii, organelor si oaselor. Consumul regulat de alimente bogate in aceasta vitamina ajuta organismul uman sa fie protejat de scorbut, sa dezvolte rezistenta impotriva agentilor infectiosi, prin stimularea imunitatii si ajuta la eliminarea radicalilor liberi din organism.
  • ardeiul gras contine, de asemenea cantitati semnificative de vitamina A, aproximativ 3131 UI sau 101% din DZR la 100 gr. In plus, acesta contine flavonoizi antioxidanti, cum ar fi alfa si beta caroten, luteina, Zeaxanthina si criptoxantina. Impreuna, aceste substante antioxidante din ardeiul gras ajuta la protejarea organismului de efectele prejudiciabile ale radicalilor liberi generate in timpul stresului si in conditii de boala.
  • gasim in ardeiul gras de asemea o multitudine de minerale esentiale, cum ar fi fierul, cuprul, zincul, potasiul, manganul, magneziul si seleniul.  Manganul este utilizat de organism, ca un co-factor pentru enzima antioxidanta, superoxid dismutaza. Seleniul este deasemenea un antioxidant micro-mineral, care actioneaza ca un co-factor pentru enzima superoxid dismutaza.
  • in plus, ardeiul gras este, de asemenea, bogat in vitamine din complexul B, cum ar fi niacina (vitamina B3), piridoxina (vitamina B6), riboflavina (vitamina B2), tiamina (vitamina B1).

 

Descriere ardei gras

Ardeiul gras sau ardeiul dulce este cel mai popular tip de ardei din familia Capsicum. Face parte din familia Solanaceelor, denumindu-se  stiintific: Capsicum an.
Spre deosebire de alti membri ai aceleiasi familii, ardeii dulci au forma de clopot, cu caracteristica crocanta, textura carnoasa si densa. Spre deosebire de alti membrii ai acestei familii, cu specificatii picante, acestia sunt dulci si de aceea in general sunt tratati ca si legume, nu ca si condiment.

 

Ardeii sunt nativi din Mexic si alte regiuni din America Centrala, de unde sau extins in restul lumii in timpul secolelelor 16 si 17, iar acum se cultivata pe scara larga in multe parti ale lumii, ca o cultura comerciala importanta.  Pentru ai recolta, ardeii sunt alesi la diferite etape de maturitate, in functie de preferintele de pe piata locala. Toate soiurile de ardei complet coapte sunt dotate cu pastai de culoare verde, indiferent de culoarea lor finala. Odata ajunsi la maturitate, ardeii dobandesc treptat culoarea adevarata genetica, cum ar fi portocaliu, rosu, violet, galben, etc

Cumpararea si pastrarea

In general, ardeiii grasi sunt tratati la fel ca orice alta leguma. Fiind crocanti, cu gust dulce delicat ii face unul dintre legumele cele mai cautate in bucatarie.

Evitati ardeii moi, cu lovituri evidente, vineti sau vesteji. Odata ajunsi acasa, trebuie sa fie depozitati in frigider, intr-o punga de plastic si astfel vor ramane in stare proaspata timp de aproximativ  4 zile.

Preparare si servire

Pentru ai pregati, se spala ardeii in apa rece. Taiati cotorul si aruncati-l. In acest fel, puteti vedea structura acestuia, din interior. Indepartati nucleul central cu seminte.  Apoi il poti taia fie inele, fie felii subtiri (juliene), fie cubulete.

Iata cateva sfaturi de servire:

  • Ardeii grasi pot fi consumati proaspeti la salate sau fierti in supe, ciorbe sau diverse sosuri.
  • Ei pot fi, de asemenea, umpluti cu orez, carne, branza Cheddar, fructe uscate, nuci, etc. si apoi fierti.
  • Ei pot fi, de asemenea pregatiti la gratar si serviti cu sos, branza, precum si ulei de masline sau ca si garnitura la friptura.
  • De asemenea, ardeii grasi sunt foarte populari in pizza si paste.

Valori nutritionale

Ardei gras (dulci, rosii, cruzi) (Capsicum var annuum), valoari nutritionale la 100 g

Ce conține ardeiul gras

Principiu activ Cantitate nutrienti % of DZR
Energie 31 Kcal 1.5%
Carbohidrati 6.03 g 4%
Proteine 0.99 g 2%
Grasime totala 0.30 g 1%
Colesterol 0 mg 0%
Fibre dietetice 2.1 g 5.5%
Vitamine    
Folati 46 mcg 12%
Niacina B3 0.979 mg 6%
Acid Pantotenic B5 0 mg 0%
Piridoxina B6 0.291 mg 22%
Riboflavina B2 0.085 mg 6.5%
Tiamina B1 0.054 mg 4.5%
Vitamina A 3131 IU 101%
Vitamina C 127.7 mg 158%
Vitamina E 1.58 mg 11%
Vitamina K 4.9 mcg 4%
Electroliti    
Sodiu 4 mg <1%
Potasiu 211 mg 4.5%
Minerale    
Calciu 7 mg 1%
Cupru 0.17 mg 2%
Fier 0.43 mg 5%
Magneziu 12 mg 3%
Mangan 0.112 mg 5%
Fosfor 26 mg 4%
Seleniu 0.1 mcg <1%
Zinc 0.25 mg 2%
Fitonutrienti    
Beta Caroten 1624 mcg
Alfa Caroten 20 mcg  
Beta Crypto-xanthin 490 mcg
Luteina-zeaxantina 51 mcg

 

Sursa: USDA – baza de data nationala pentru nutrienti din SUA.