– bogata in vitamina C, acopera in jur de 60% din DZR per 100 gr;

– efect antioxidant dovedit stiintific.

– contine vitamine din complexul B;

Beneficiile pentru sanatate

Nutrientii din portocale sunt numerosi si diversi. Fructul este sarac in calorii, nu contine grasimi saturate sau colesterol, dar este bogat in fibre alimentare, cum ar fi pectina (eficienta la persoanele cu greutate corporala excesiva). Portocalele ca si celelalte citrice este o sursa excelenta de vitamina C. Vitamina C este un puternic antioxidant natural care creste rezistenta organismului in fata infectiilor si elimina radicalii liberi proinflamatori din sange.

Portocalele sunt o sursa buna de vitamina A si alte flavonoide ca alfa carotene, beta carotene, zeaxantin, beta criptoxantina si luteina. Aceste substante sunt cunoscute pentru proprietatile lor antioxidante. De asemenea, vitamina A este necesara pentru mentinerea sanatatii mucoaselor si pielii si este esentiala pentru vedere. Consumul de fructe bogate in bioflavonoizi ajuta organismul sa se protejeze impotriva cancerului pulmonar si cancerul cavitatii bucale.
Portocalele sunt si o sursa foarte buna de vitamine B complex, cum ar fi tiamina (B1), piridoxina (B6) sau acid folic. Aceste vitamine sunt esentiale, in sensul ca organismul are nevoie de surse externe pentru a reface rezervele.
Portocala este o sursa foarte buna si de minerale, cum ar fi calciu si potasiu.

Citricele sunt cercetate de mult timp pentru proprietatile lor nutritive si antioxidante. Acum este dovedit stiintific ca citricele, in special portocalele, prin bogatia lor in vitamine, minerale, antioxidanti si fibre, au multe beneficii pentru corpul uman. Acestea s-au dovedit a fi de ajutor in reducerea riscului de cancer, in multe boli cronice cum ar fi artrita, obezitatea si afectiunile coronariene.

Descriere:

Delicioasele si suculentele portocale contin o lista impresionanta de substante nutritive esentiale, vitamine si minerale, necesare pentru cresterea si dezvoltarea normala cat si pentru o buna sanatate in general.

Portocalul este un copac cu Frunze verzi pe tot parcursul anului, ce creste in zona tropicala si semitropicala, de aproximativ 5 pana la 8 m inaltime si cu fructe de sezon, care masoara aproximativ 8 cm in diametru si cantaresc in jur de 100-150 g. Sezonul portocalilor incepe din octombrie si dureaza pana in februarie.

Date nutritionale

Portocale (Citrus sinensis), Proaspete,

Valori nutritive per 100 g

Principiu activ

Valoare nutrient

Procent DZR

(doza zilnica recomandata)

Energie

47 Kcal

2.5%

Carbohidrati

11.75 g

9%

Proteine

0.94 g

1.5%

Grasime totala

0.12 g

0.5%

Colesterol

0 mg

0%

Fibre alimentare

2.40 g

6%

Vitamine

Acid folic

30 µg

7.5%

Niacina (B3)

0.282 mg

2%

Acid pantotenic (B5)

0.250 mg

5%

Piridoxina (B6)

0.060 mg

4.5%

Riboflavina (B2)

0.040 mg

3%

Tiamina (B1)

0.100 mg

8%

Vitamina C

53.2 mg

90%

Vitamina A

225 IU

7.5%

Vitamina E

0.18 mg

1%

Vitamina K

0 µg

0%

Electroliti

Sodiu

0 mg

0%

Potasiu

169 mg

3.5%

Minerale

Calciu

40 mg

4%

Cupru

39 mcg

4%

Fier

0.10 mg

1%

Magneziu

10 mg

2.5%

Mangan

0.024 mg

1%

Zinc

0.08 mg

1%

Fitonutrienti

Beta-caroten

71 µg

Alfa-caroten

11 µg

Beta-cripto-xantin

116 µg

Luteina-zeaxantina

129 µg

Licopen

0 µg

Sursa: USDA – baza de data nationala pentru nutrienti din SUA.