• conținut foarte scăzut de calorii, numai 30 kcal la 100 g
  • bogat in vitamina A, asigurând 18% din DZR/100 g
  • foarte bogat in licopen, cca. 4532 mcg/100 g
  • este o sursă bună de potasiu

 

Beneficii pentru sănătate

 

Bogat în electroliți și în apă, pepenele verde este darul naturii pentru a bate setea de vară.
Pepenii verzi sunt foarte săraci în grăsimi și calorii (doar 30 calorii per 100 g), dar sunt o bogată sursă de fitonutrienți și antioxidanți, substanțe esențiale pentru o sănătate optimă.
Pepenele verde (roșu) este o sursă excelentă de vitamina A, care este un puternic antioxidant natural. 100 g de fruct proaspăt oferă 576 UI sau 18% din doza recomandată zilnic. Vitamina A este esențială pentru vedere și imunitate. Vitamina A este, de asemenea, necesară pentru menținerea sănătății membranelor mucoase și a pielii. Consumul de fructe bogate în vitamina A naturală este cunoscut pentru protecția împotriva cancerului pulmonar și cel al cavității bucale.
De asemenea, este bogat în flavonoizi antioxidanți, cum ar fi licopenul, beta-carotenul, luteina, zeaxantina și criptoxantina. Substanțele fitochimice prezente în pepenele roșu, ca licopenul (4532 mcg/100 g) și carotenoizii, au capacitatea de a ajuta la protejarea celulelor și ale altor structuri din organism împotriva radicalilor liberi. Studiile au arătat că licopenul protejează deteriorarea pielii de razele UV și de cancer de prostată.

 

Pepenele roșu este o sursă bună de potasiu. Potasiul este o componentă importantă a lichidelor din celulele corpului, care ajută la controlul ritmului cardiac și al tensiunii arteriale; oferă astfel o protecție împotriva bolilor de inimă, coronariene și accidentelor vasculare.

 

Acesta conține, de asemenea, vitamina B6 (piridoxină), tiamina (vitamina B1), vitamina C și mangan. Consumul de alimente bogate în vitamina C ajută corpul să dezvolte rezistență împotriva agenților infecțioși și reduce daunele radicalilor liberi.

 

Manganul este folosit de organism ca un cofactor pentru a produce enzima antioxidantă, superoxid dismutază.

 

Descriere pepene roșu

 

Vrei ceva care să-ți potolească setea și să-ți restimuleze întregul organism cu antioxidanți, licopen și vitamina A? Pepenele verde (roșu) are tot ce aveți nevoie pentru a învinge căldura verii toride. Incredibil de delicios, potolește setea deoarece pepenii conțin o cantitate mare de apă și electroliți necesari pentru a învinge temperaturile toride ale verii.
Din punct de vedere botanic, fructul aparține familiei de cucurbitacee de genul: citrullus , și este înrudită cu alte plante, cum ar fi pepenele galben și dovleacul, care cresc la nivelul solului. Pepenele verde (roșu) este larg răspândit în multe țări tropicale unde este una dintre cele mai importante culturi comerciale.
Denumirea științifică: Citrullus lanatus.
Pepenele provine din țările Africii de Sud, de unde s-a răspândit peste tot în regiunile tropicale și subtropicale. Planta are mai multe flori de culoare galbenă, care necesită albine pentru polenizare.
Fructul are coajă fină, verde la exterior și grosimea de dimensiunea scoarței de copac. Pe plan intern, pulpa pepenelui este suculentă, cu variații de culoare de la roșu la roz, până la portocaliu sau galben, cu numeroase semințe mici, negre incorporate în treimea din mijloc a pulpei.
Pepenele roșu are o aromă și un gust neutru, oarecum dulce, intens parfumat odată ce a ajuns la maturitate.
Diferite soiuri de pepene verde sunt cultivate în întreaga lume, oferind variație în mărime, formă, culoarea cojii și a pulpei (roșu, portocaliu și de culoare galbenă).

 

Cumpărarea și păstrarea

 

Deși pepenii verzi sunt cultivați în toate anotimpurile, în medii tropicale, aceștia sunt cei mai buni în timpul lunilor de vară. În magazine, încercați să cumpărați pepeni crescute organic, deoarece aceștia sunt mai bogati în vitamine și au un gust mult mai intens.
De multe ori, este dificil să judecați maturitatea și gustul fără a verifica secțiunea internă din pepene. Căutați unul care este greu pentru dimensiunea sa.
Odată ajunși acasă, depozitați pepenele în frigider în secțiunea dedicată fructelor și legumelor. Păstrat în frigider are o valabilitate mai mare și un gust mai intens atunci când îl serviți rece.

 

Modalități de servire

 

Pepenele se spală cu apă rece în chiuvetă pe toată suprafața sa. Atunci când nu este posibilă spălarea sa cu o cantitate mare de apă, se mai poate curăța de praf cu o cârpă umedă.
În funcție de dimensiune, pulpa pepenelui poate fi tăiată în felii sau cubulețe, apoi il veți servi ca atare. Dedesubt aveți câteva idei despre cum să serviți pepenele:
Cocktail, salată de fructe, suc sunt numai câteva rețete delicioase și nutritive pe care le puteți face din pepenele roșu.
Semintele sunt prăjite și mâncate ca o gustare în unele țări din Asia.
Coaja este folosită ca legume în unele țări din America de Sud.
În unele țări din Europa este foarte la modă și înghețata de pepene roșu.

 

Dieta cu pepene roșu

 

Pepenele verde (sau pepenele roșu, cum este denumit în unele regiuni) este un aliment minunat de inclus într-o dietă de slăbire. Este bogat în apă și fibre, având în același timp un conținut caloric foarte scăzut, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru cei care încearcă să piardă în greutate. Iată câteva sugestii despre cum să îl incluzi în dieta ta:

 

  1. Înlocuirea gustărilor nesănătoase: Pepenele este dulce și satisfăcător, ceea ce îl face o alternativă bună la gustările zaharoase sau la junk-food. O felie de pepene poate fi un desert minunat, care nu adaugă multe calorii la aportul tău zilnic.
  2. În salate: Pepenele poate fi combinat cu alte fructe și legume într-o salată răcoritoare de vară. De exemplu, o salată de pepene cu feta și mentă poate fi o masă ușoară și sățioasă.
  3. Ca băutură răcoritoare: Poți face un smoothie sau un suc de pepene, care poate fi o băutură delicioasă și hidratantă pe timp de vară. Asigură-te doar să nu adaugi zahăr suplimentar.
  4. În loc de desert: În loc să mănânci un desert bogat în calorii și zahăr, optează pentru o felie de pepene. Acesta oferă o dulceață naturală care poate împiedica poftele de zahăr.
  5. Înainte de mese: Consumul unei felii de pepene înainte de masa principală poate ajuta la umplerea stomacului și la reducerea poftei de mâncare, ceea ce poate contribui la reducerea cantității de mâncare consumate în timpul mesei.

 

Deși pepenele este benefic într-o dietă de slăbire, este important să îl consumi în cadrul unei diete echilibrate. Acesta nu trebuie să înlocuiască toate mesele, deoarece nu conține toți nutrienții esențiali de care corpul are nevoie. În plus, ca orice aliment, nu ar trebui consumat în exces, chiar dacă are un conținut caloric scăzut.

 

Valori nutriționale

 

Ce conține pepenele roșu:

 

Pepene verde (roșu) (Citrullus lanatus), Proaspăt,

Valori nutritive per 100 g

Principiu activ

Valoare nutrient

Procent DZR
(doza zilnica recomandată)

Energie

30 Kcal

1.5 %

Carbohidrați

7.6 g

6 %

Proteine

0.6 g

1 %

Grasime totală

0.15 g

0.5 %

Colesterol

0 mg

0 %

Fibre alimentare

0.4 g

1 %

Vitamine

   

Acid folic

3 mcg

1.5%

Niacina (B3)

0.178 mg

1%

Acid pantotenic (B5)

0.221 mg

4.5%

Piridoxina (B6)

0.045 mg

3.5%

Tiamina (B1)

0.033 mg

3%

Vitamina C

8.1 mg

13.5%

Vitamina A

569 IU

19%

Vitamina E

0.05 mg

0.5%

Electroliți

   

Sodiu

1 mg

0%

Potasiu

112 mg

2.5%

Minerale

   

Calciu

7 mg

0.7%

Cupru

42 mcg

4.5%

Fier

0.24 mg

3%

Magneziu

10 mg

2.5%

Mangan

0.038 mg

1.5%

Zinc

0.10 mg

1%

Fitonutrienți

   

Alfa-caroten

303 mcg

Beta-criptoxantina

78 mcg

Luteina-zeaxantina

8 mcg

Licopen

4532 mcg

Sursa: USDA – baza de date națională pentru nutrienți din SUA.