– continut foarte scazut de calorii, numai 30 kcal la 100 gr;

– bogat in vitamina A, asigurand 18% din DZR per 100 gr;

– bogat in licopen, cca. 4532mcg/100 gr.

Beneficiile pentru sanatate ale pepenelui

Bogat in electroliti si in apa, pepenii sunt darul naturii pentru a bate setea de vara.
Pepenii verzi sunt foarte saraci in grasimi si calorii (doar 30 calorii per 100 g), dar sunt o bogata sursa de fitonutrienti si antioxidantii, substante esentiale pentru o sanatate optima.
Pepenele rosu este o sursa excelenta de vitamina A, care este un puternic antioxidant natural. 100 g de fruct proaspat ofera 576 UI sau 18% din doza recomandata zilnic. Vitamina A este esentiala pentru vedere si imunitate. Vitamina A este, de asemenea, necesara pentru mentinerea sanatatii membranelor mucoaselor si a pielii. Consumul de fructe bogate in vitamina A naturala este cunoscut pentru protectia inpotriva cancerului pulmonar si cel al cavitatii bucale.
De asemenea, este bogat in flavonoizi antioxidanti, cum ar fi licopenul, beta-carotenul, luteina, zeaxantina si criptoxantina. Substantele fitochimice prezente in pepenele rosu, ca Licopenul (4532 mcg/100 g) si carotenoizii, au capacitatea de a ajuta la protejarea celulelor si ale altor structuri din organism impotriva radicalilor liberi. Studiile au aratat ca licopenul protejeaza deteriorarea pielii de razele UV si de cancer de prostata.
Pepenele rosu este o sursa buna de potasiu, potasiu este o componenta importanta a lichidelor din celulele corpului, care ajuta la controlul ritmului cardiac si al tensiunii arteriale; ofera astfel o protectie impotriva bolilor de inima , coronariene si accidentelor vasculare.
Acesta contine, de asemenea vitamina B6 (piridoxina), tiamina (vitamina B1), vitamina C si mangan. Consumul de alimente bogate in vitamina C ajuta corpul sa dezvolte rezistenta impotriva agentilor infectiosi si reduce daunele radicalilor liberi. Manganul este folosit de organism ca un co-factor pentru a produce enzima antioxidanta, superoxid dismutaza.

Descriere:

Vrei ceva care sa iti potoleasca setea si sa iti restimuleze intregul organism cu antioxidanti, licopen si vitamina A? Pepenele rosu are tot ce aveti nevoie pentru a invinge caldura verii toride. Incredibil de delicios, potoleste setea deoarece pepenii contin o cantitate mare de apa si electroliti necesari pentru a invinge temperaturile toride ale verii.
Din punct de vedere botanic, fructul apartine familiei de cucurbitacee de genul: citrullus , si este inrudita cu alte plante, cum ar fi pepenele galben si dovleacul ce cresc la nivelul solului. Pepenele rosu este larg raspandit in multe tari tropicale unde este una dintre cele mai importante culturi comerciale.
Denumirea stiintifica: Citrullus lanatus.
Pepenele rosu provine din tarile Africii de Sud, de unde sa raspandit peste tot in regiunile tropicale si subtropicale. Planta are mai multe flori de culoare galbena, care necesita albine pentru polenizare.
Fructul are coaja fina, verde la exterior si grosimea de dimensiunea scoartei de copac. Pe plan intern, pulpa pepenelui este suculenta, cu variatii de culoare de la rosu la roz, cu numeroase seminte mici, negre incorporate in treimea din mijloc a pulpei.
Pepenele rosu are o aroma si un gust neutru, oarecum dulce, intens parfumat odata ce a ajuns la maturitate.
Diferite soiuri de pepene rosu sunt cultivate in intreaga lume, oferind variatie in marime, forma, culoarea cojii si a pulpei (rosu, portocaliu, si de culoare galbena).

Cumpararea si pastrarea

Desi pepeni verzi sunt cultivati in toate anotimpurile, in medii tropicale, acestia sunt cei mai buni in timpul lunilor de vara. In magazine, incercati sa cumparati pepeni crescuti organic, deoarece acestia sunt mai bogati in vitamine si au un gust mult mai intens.
Deseori, este dificil sa judecati maturitatea si gustul fara a verifica sectiunea interna din pepene. Cauta unul care este greu pentru dimensiunea sa.
Odata ajunsi acasa, depozitati pepenele in frigider in sectiunea dedicate fructelor si legumelor. Pastrat in frigider are o valabilitate mai mare si un gust mai intens atunci cand il sevim rece.

Modalitati de sevire

Pepenele se spala cu apa rece in chiuveta pe toata suprafata sa. Atunci cand nu este posibila spalarea sa cu o cantitate mare de apa se mai poate curate de praf si cu o carpa umeda.
In functie de dimensiune, pulpa pepenelui poate fi taiata in felii sau cubulete, apoi il veti servi ca atare. Dedesupt aveti cateva idei despre cum sa serviti pepenele:
Cocktail, salata de fructe, suc sunt numai cateva retete delicioase si nutritive care le puteti face din pepenele rosu.
Semintele sunt prajite si mancate ca o gustare in unele tari din Asia.
Coaja este folosit ca legume in unele tari din America de Sud.
In unele tari din Europa este foarte la moda si inghetata de pepene rosu.

 

Date nutritionale

Pepene rosu(Citrullus lanatus), Proaspete,

Valori nutritive per 100 g

Principiu activ

Valoare nutrient

Procent DZR
(doza zilnica recomandata)

Energie

30 Kcal

1.5 %

Carbohidrati

7.6 g

6 %

Proteine

0.6 g

1 %

Grasime totala

0.15 g

0.5 %

Colesterol

0 mg

0 %

Fibre alimentare

0.4 g

1 %

Vitamine

  

Acid folic

3 mcg

1.5%

Niacina (B3)

0.178 mg

1%

Acid pantotenic (B5)

0.221 mg

4.5%

Piridoxina (B6)

0.045 mg

3.5%

Tiamina (B1)

0.033 mg

3%

Vitamina C

8.1 mg

13.5%

Vitamina A

569 IU

19%

Vitamina E

0.05 mg

0.5%

Electroliti

  

Sodiu

1 mg

0%

Potasiu

112 mg

2.5%

Minerale

  

Calciu

7 mg

0.7%

Cupru

42 mcg

4.5%

Fier

0.24 mg

3%

Magneziu

10 mg

2.5%

Mangan

0.038 mg

1.5%

Zinc

0.10 mg

1%

Fitonutrienti

  

Alfa-caroten

303 mcg

Beta-cripto-xantin

78 mcg

Luteina-zeaxantina

8 mcg

Licopen

4532 mcg

Sursa: USDA – baza de data nationala pentru nutrienti din SUA.