– ofera numai 34 Kcal la 100 de gr;

– bogat in vitamina A, oferind 112% din DZR la 100 gr.

– contine vitamine din complexul B.

Pepenele galben – beneficii pentru sanatate

Deliciosii pepeni, cu aroma bogata, sunt foarte saraci in calorii astfel incat 100 g de fruct contine numai 34 de calorii si 0 grasimi, este bogat in polifenoli benefici pentru sanatate, substante, vitamine si minerale care sunt necesare pentru o sanatate optima.
Fructul este o sursa excelenta de vitamina A, oferind aproximativ 112% din DZR la 100 grame de fruct, una dintre cele mai mari cantitati de vitamina A regasite in fructe.
Vitamina A este un antioxidant puternic si este esentiala pentru vedere. Acesta este, de asemenea, necesara pentru mentinerea integritatii mucoaselor membranelor si a sanatatii pielii. Consumul de fructe naturale bogate in vitamina A este cunoscut ca ajuta la protejarea de cancer pulmonar si cancerul cavitatii bucale.
De asemenea, este bogat in flavonoizi antioxidanti, cum ar fi beta-caroten, luteina, zeaxantina si criptoxantina.
Acesti antioxidanti au capacitatea de a ajuta celulele si alte structuri ale corpului in lupta impotriva radicalilor liberi ai oxigenului si prin urmare, ofera protectie impotriva cancerului de colon, de prostata, de san, pulmonar, endometrial si pancreatic.
Este o sursa buna de potasiu. Potasiul fiind o componenta importanta a lichidelor din celule, ajuta inima, controland tensiunea arteriala, oferind astfel protectie impotriva bolilor de inima, accidentelor vasculare cerebrale si impotriva bolilor coronariene.
Fructul contine de asemenea si cantitati importante de vitamine din complexul B, cum ar fi niacina, acidul pantotenic si vitamina C, dar si minerale, cum ar fi manganul.
Consumul de alimente bogate in vitamina C ajuta organismul sa dezvolte rezistenta impotriva agentilor patogeni si ajuta la eliminarea radicalii liberi ai oxigenul, daunatoari pentru organism.
Manganul este folosit de organism ca un co-factor pentru enzima antioxidanta, superoxid dismutaza.

Descriere:

Deliciosul si minunatul pepene galben este membru al marii familii de cucurbitacee.
Alte fructe si legume populare din familia Cucurbita sunt: dovleacul, castravetele, pepenele verde, etc .
Se considera a fi originar din India, Persia antica si Africa. Ei cresc cel mai bine pe sol nisipos, cu drenaj, facilitat de o irigare buna, insa depind de albine pentru a le oferii o polenizare buna.
Pepenii galbeni, la fel ca mango si ca pepenele verde, sunt de fapt fructe specifice sezonului de vara. Sezonul lor este din aprilie pana la sfarsitul lunii august, atunci sunt cei mai gustosi, insa se gasesc pe tot parcursul anului in hipermarket-uri.
În general, pepeni au forma rotunda sau alungita, cu un diametru de cca 8,7-16 cm si cântaresc intre 200 – 850 grame. Din puncutul de vedere al pulpei, aceasta difera ca si culoare de la alb-galbui, la rosu somon, si are consistenta moale si textura suculenta, cu o aroma dulce de mosc, care este emanata cel mai bine la fructele coapte. In centru, exista o cavitate goala, umpluta cu seminte mici, de culoare galbena, invelita intr-o plasa mucilaginoasa.

Cumparare si pastrare

Pepenii galbeni cresc cel mai bine in timpul lunilor de vara. In magazin, incearca sa cumperi pepeni galbeni cultivati organic, deoarece acestia sunt mai bogati in aroma si in substante nutritive.
Alege unul care se simte greu pentru dimensiunea sa, cu o crusta curata si care nu este nici foarte lucios, dar nici excesiv de pal, fara taieturi sau vanatai pe suprafata sa, deoarece aceia au fost transportati in conditii necorespunzatoare.
Pepenele galben emana un miros placut si intens de mosc ce poate fi simtit de la distanta.
Acasa, depoziteaza-l intr-un loc racoros si bine aerisit, dar cel mai bine se pastreaza in frigider.

Pregatire si servire

Coaja de pepene galben poate adaposti bacterii daunatoare cum ar fi salmonela, mai ales de-a lungul crapaturilor. Prin urmare, spala-l bine cu apa rece frecand usor suprafata exterioara (coaja de culoare galbena).
In functie de dimensiunea pe care o doriti, pulpa poate fi feliata, taiata in cubulete sau scobita în forma de bilute.

Pepenele galben proaspat ar trebui sa fie consumat ca atare fara alte adaugiri, in scopul de a experimenta gustul sau delicios, natural.
Cubulete din fruct pot completa perfect salatele de fructe.
Poate fi adaugat si in cremele pentru prajituri sau in inghetata.

Date nutritionale 

Pepene galben (Cucumis melo), Proaspete,

Valori nutritive per 100 g

Principiu activ

Valoare nutrient

Procent DZR
(doza zilnica recomandata)

Energie

34 Kcal

1.5 %

Carbohidrati

8,6 g

6,5%

Proteine

0.84 g

1,5%

Grasime totala

0.19 g

<1%

Colesterol

0 mg

0%

Fibre alimentare

0,9 g

2,25%

Vitamine

Acid folic

21 mcg

5%

Niacina (B3)

0.734 mg

4,5%

Acid pantotenic (B5)

0.105 mg

2%

Piridoxina (B6)

0.072 mg

5,5%

Riboflavina (B2)

0.026 mg

2%

Tiamina (B1)

0.017 mg

1%

Vitamina C

36.7 mg

61%

Vitamina A

3382 UI

112%

Vitamina E

0,05 mg

0,5%

Vitamina K

2.5 mcg

2%

Electroliti

Sodiu

1 mg

0%

Potasiu

267 mg

6%

Minerale

Calciu

9 mg

1%

Cupru

41 mcg

4,5%

Fier

0.21mg

2,5%

Magneziu

12mg

3%

Mangan

0.041 mg

2%

Zinc

0,18 mg

1,5%

Fitonutrienti

Beta-caroten

1 µg

Alfa-caroten

39 µg

Beta-cripto-xantin

0 µg

Luteina-zeaxantina

26 mcg

Sursa: USDA – baza de data nationala pentru nutrienti din SUA.