• puternic efect antioxidant, antiaging
  • au numai 43 calorii la 100 g
  • bogate în vitamina K, oferind 16% din DZR la 100 g

Beneficii pentru sănătate

Ca și alte fructe de pădure, murele conțin numeroase substanțe nutritive, cum ar fi vitamine, minerale, antioxidanți și fibre alimentare, care sunt esențiale pentru o sănătate optimă.
Ele sunt sărace în calorii, 100 g fructe de pădure având numai 43 de calorii. Cu toate acestea, sunt bogate în fibre solubile și insolubile (100 g boabe întregi conțin 5,3 g sau 14% din DZR), xilitol, un substitut al zahărului sărac în calorii și fiind prezent în fruct se absoarbe mai lent decât zahărul obținut din trestia de zahăr.

Murele au cantități semnificativ mai mari de fitochimicale, flavonoizi fenolici, cum ar fi antociani, tanin, acid elagic quercetin, acid galic, cyanidins, pelargonidins, catechine, kaempferol și acid salicilic. Studiile științifice arată că acești compuși antioxidanți pot avea beneficii importante de creștere a rezistenței împotriva cancerului, îmbătrânirii, inflamației și în bolile neurologice.
Fructele de pădure proaspete sunt o sursă excelentă de vitamina C (35% din DZR/100 g), care este un puternic antioxidant natural. Consumul de fructe bogate în vitamina C ajută la dezvoltarea rezistenței împotriva agenților infecțioși, inflamatori și la eliminarea radicalilor liberi din organism.
Acestea conțin cantități importante de vitamina A, vitamina E, vitamina K (16% din DZR/100 g).

Murele au o valoare ORAC (capacitatea de absorbție a radicalilor liberi) de aproximativ 5347 μmol ET la 100 de grame (zmeura 4900 și coacăzele negre 7950).
Mai mult, murele conțin o cantitate mare de minerale cum ar fi potasiu, mangan, cupru și magneziu. Cuprul este necesar în metabolismul osos, precum și în producția de celule albe și roșii.

Ele conțin un nivel moderat de vitamine din complexul B, cum ar fi piridoxina, niacina, acid pantotenic, riboflavina și acid folic. Aceste vitamine funcționează în calitate de cofactori ce ajută organismul să metabolizeze carbohidrații, proteinele și grăsimile.

Descriere mure

Murele dulci și suculente sunt delicatese de vară ce cresc mai ales în zonele nordice. Ca și zmeura, ele cresc pe arbuști cu spini.

Familie: Rosaceae; Genul: Rubus; Denumirea științifică: Rubus fruticosus

Planta este originară din Europa, iar acum este cultivată pe scară largă în America de Nord, în special în Statele Unite ale Americii, în Siberia și în Europa.
În funcție de tipul de soi, murele pot fi clasificate în tipul ridicat, semi-ridicat și drept.
Din punct de vedere fizic, este un fruct agregat, format din bobite mici, dispuse în mod circular. Fiecare bobită dispune de o pulpă suculentă, cu semințe mici, individuale.
Fructul de mure are o lungime de 2-4 cm și conține între 40-70 bobite.
Acești arbuști sunt înrudiți cu zmeurul, afinul, merișorul și coacăzul.

Cumpărare și păstrare

Sezonul murelor începe în general în luna iunie și se sfârșește în luna septembrie.
În magazine, alegeți fructe de pădure proaspete, strălucitoare, luminoase, complet negre și consistente. În general, murele se găsesc preambalate, pentru a preveni strivirea boabelor.
Evitați fructele necoapte, prea coapte, zdrobite, boabe stricate sau moi. În general, fructele de pădure sunt foarte perisabile și sensibile la manipulare.
Odată aduse acasă, încercați să consumați fructele cât mai repede cu putință.
Dacă doriți să le păstrați pentru câteva zile, depozitați-le ca atare în frigider, nespălate, și vor fi bune de mâncat chiar și după 5-6 zile.

Pregătire și servire

Murele proaspete pot fi consumate ca atare, după ce au fost spălate.
Pentru a le spăla, aruncați-le într-un vas mare cu apă rece, lăsați-le circa 10 minute pentru a ieși la suprafață impuritățile, apoi scurgeți-le apa și lăsați-le la scurs pe un prosop de hârtie.

Idei de servire:

  • Completează perfect salatele de fructe și cremele pentru prăjituri.
  • Sub formă de piure se adaugă în înghețate și torturi.
  • Sucul poate fi consumat ca atare.
  • Dulcețurile de mure sunt extraordinar de apreciate, mai ales în clătite.

Profilul de siguranță

Alergia la mure este una destul de rară, însă ea poate fi datorată prezenței de acid salicilic din fructele de pădure, care poate determina simptome, cum ar fi umflarea și înroșirea gurii, buzelor și a limbii, urticarie, eczeme, erupții cutanate, dureri de cap, nas înfundat, ochi roșii, senzația de mâncărime, respirație suierătoare, tulburări gastro-intestinale, depresie, hiperactivitate și insomnie. Nu este recomandat consumul de către persoanele care se știu alergice la fructe și legume bogate în semințe (roșii, zmeură, căpșuni, afine, semințe, nuci, etc.).

Valori nutriționale

Mure (fruticosus Rubus), Proaspete, Valori nutritive per 100 g

Ce conțin murele
Principiu activ Valoare nutrient Procent DZR
(doza zilnică recomandată)
Energie 43 Kcal 2%
Carbohidrați 9.61 g 7%
Proteine 1.39 g 2%
Grasime totală 0.49 g 2%
Colesterol 0 mg 0%
Fibre alimentare 5.3 g 14%
Vitamine    
Acid folic 25 mcg 6%
Niacina (B3) 0.646 mg 4%
Acid pantotenic (B5) 0.276 mg 5,5%
Piridoxina (B6) 0.030 mg 2%
Riboflavina (B2) 0 mg 0 %
Tiamina (B1) 0.020 UI 2%
Vitamina C 21 mg 35%
Vitamina A 214 UI 7%
Vitamina E 1.17 mg 8%
Vitamina K 19.8 mcg 16,5%
Electroliți    
Sodiu 1 mg 0%
Potasiu 162 mg 3%
Minerale    
Calciu 29 mg 3%
Cupru 165 mcg 18%
Fier 0,62 mg 8%
Magneziu 20 mg 5%
Mangan 0.646 mg 3%
Seleniu 0.4 g 1%
Zinc 0,53 mg 5%
Fitonutrienți    
Beta-caroten 128 mcg
Alfa-caroten 0 mcg
Beta-criptoxantină 0 mcg
Luteina-zeaxantina 118 mcg
Sursa: USDA – baza de date națională pentru nutrienți din SUA.