– ajuta la marirea imunitatii;

– ofera 88% din necesarul zilnic de vitamina C per 100 gr;

– are un puternic efect antioxidant.

 

Lamaia – Beneficii pentru sanatate

> Lamaile contin numeroase substante nutritive benefice pentru sanatate. Fructul are un continut scazut de calorii si anume 29 de calorii la 100 g, fiind astfel desemnat fructul citric cu cele mai putine calorii.

> Lamaia nu contine grasimi saturate sau colesterol, dar este bogata in fibre alimentare (7.36% din DZR/100 g). Lamaia este unul dintre fructele cu un indice glicemic foarte scazut.

> Gustul sau acid se datoreaza acidului citric. Acidul citric este prezent pana la 8% in suc. Acidul citric este un conservant natural si ajuta la digestie. Studiile au aratat ca acidul citric ajuta la dizolvarea pietrelor la rinichi.

> Lamaile, la fel ca alte fructe citrice sunt o sursa excelenta de vitamina C – acid ascorbic (furnizand aproximativ 88% din DZR/100 g). Acidul ascorbic sau vitamina C este un puternic antioxidant hidrosolubil (solubil in apa). Aceasta vitamina este de ajutor in prevenirea scorbutului. In plus, consumul de alimente bogate in vitamina C ajuta corpul uman sa dezvolte rezistenta impotriva agentilor infectiosi si ajuta la curatarea radicalilor liberi din sange.

> Lamaile contin o varietate de fitochimicale numite hesperidin si naringenin ce sunt glicozidele flavonoide frecvent intalnite in fructe citrice. Naringenin este dovedit a avea un efect bio-activ asupra sanatatii umane ca antioxidant, scavenger de radicali liberi, anti-inflamator si modulator al sistemul imunitar. Aceasta substanta a fost, de asemenea dovedit ca reduce prejudiciul oxidant a ADN-ului in celulele studiate in vitro.

> Acestea contin, de asemenea o cantitate mica de vitamina A, precum si de alti flavonoizi anti-oxidanti, cum ar fi alfa si SS-caroten, beta-criptoxantina, Zeaxanthina si luteina. Acesti compusi sunt cunoscuti pentru  proprietatile lor antioxidante. Vitamina A este necesara de asemenea, pentru mentinerea  mucoaselor membranare sanatoase si a pielii si este, de asemenea, esentiala pentru vedere.

> Valoarea totala ORAC, care masoara puterea anti-oxidanta a 100 g de suc proaspat de lamaie este 1225 micromol TE (echivalenti Trolex).

> Lamaia este, de asemenea, o sursa buna de vitamine  din complexul B, cum ar fi acidul pantotenic, piridoxina si folati. Aceste vitamine sunt esentiale, in sensul ca organismul le cere de la surse externe pentru a reface depozitele.

> Mai mult, ele contin o cantitate sanatoasa de minerale ca fier, cupru, potasiu si calciu. Potasiu intra in componenta lichidelor celulare si a corpului ajutand inima sa mentina rata de control a tensiunii arteriale.

Fructele citrice, ca atare, au fost mult timp apreciate pentru proprietatile lor antioxidante si nutritive sanatoase.Este dovedita stintific puterea antioxidanta si de protective oferita de lamai.

Descriere

Suculenta si aromata lamaie, este la nivel mondial cea mai utilizata fructa din categoria citricelor. Aceasta este una dintre citricele de dimensiuni mici, insa contine mult mai multi nutrienti decat portocalele, pomelo etc.

Din punct de vedere botanic, lamaia apartine familiei Rutaceae, de genul, Citrus, cu  denumirea stiintifica: Citrus limon.

Lamaile sunt considerate a fi provenit de la poalele Himalayei, din nord-estul Indiei, de unde sau raspandit peste tot in Orientul Mijlociu, Europa, Africa, si in America. Lamaile sunt acum fructele cele mai consumate la nivel international.

Ca si alte citrice, lamaile sunt fructe ce cresc in copacii vesnic verzi, care cresc la 10-12 metri inaltime in plantatiile cele mai cultivate. Lamaii cresc bine in medii temperate si tropicale, intrucat, conditiile de frig si geroase  afecteaza negativ cresterea acestora. Tulpinile sunt de multe ori inarmate cu spini ascutiti, voinici. Plantelor cultivate complet poarta flori parfumate, albe, scurte.

Fructele care apartin grupului de citrice sunt descrise ca fiind „hesperidium,” (hesperidium este un termen stiintific pentru a descrie structura fructului apartinand grupului citrice. Lamaile masoara aproximativ 5-8 cm in diametru si au o greutate de aproximativ 50 – 80 g.

Cumpararea si pastrarea

Sezonul de varf pentru lamai este intre lunile aprilie si august, desi acestea sunt disponibile in magazinele din intreaga lume pe tot parcursul anului. Alege fructe mari, dense, cu coaja subtire, ferme, nu le alege pe cele moi, deoarece acelea inseamna ca sunt vechi. Evitatile pe cele de culoare verde-inchis, deoarece acestea sunt imature si nu ar fi la fel de suculente.

Acasa, depozitati lamaile in frigider, iar ele se vor mentine intacte pana la o saptamana, Coaja rasa de lamaie poate fi depozitata intr-un recipient de sticla cu capac etans.

Prepararea si servirea

Spalati fructele in apa rece inainte de folosire. Frecati usor coaja cu un burete (daca doriti sa utilizati si coaja). In general, fructele se taie in doua jumatati egale in scopul de a stoarce sucul. acestea pot fi taiate in felii sau cuburi pentru a le utiliza in salate si mancaruri.

Iata cateva sfaturi de servire:

> Felii de lamaie sunt folosite la salate sau sucuri ca si decor;

> In afara de utilizarea lor comuna, ca aromatizant in bauturile de baza sau limonada, ele pot, de asemenea, fi utilizate in cofetarii, cum ar fi la placinte, prajituri, produse de patiserie, aluat si marinate;

> Sucul poate fi stocat in congelator pentru o utilizare ulterioara;

> Ceaiul de lamaie cu gheata este o bautura racoritoare;

> Muraturile de lamaie sunt feluri de mancare preferate in Orientul Mijlociu, India, Maroc, etc;

> Din suc de lamaie, cu ulei de masline si sare, se poate prepara un sos excelent pentru salate.

 

Date nutritionale

Lamaia(Citrus limon), Proaspete,

Valori nutritive per 100 g

Principiu activ

Valoare nutrient

Procent DZR
(doza zilnica recomandata)

Energie

29 Kcal

1.5%

Carbohidrati

9.32 g

7%

Proteine

1.10 g

2%

Grasime totala

0.30 g

1%

Colesterol

0 mg

0%

Fibre alimentare

2.80 g

7%

Vitamine

Acid folic

11 µg

3%

Niacina (B3)

0.100 mg

1%

Acid pantotenic (B5)

0.190 mg

4%

Piridoxina (B6)

0.080 mg

6%

Riboflavina (B2)

0.020 mg

1.5%

Tiamina (B1)

0.040 mg

3.5%

Vitamina C

53 mg

88%

Vitamina A

22 IU

1%

Vitamina E

0.15 mg

1%

Vitamina K

0 µg

0%

Electroliti

Sodiu

2 mg

0%

Potasiu

138 mg

3%

Minerale

Calciu

26 mg

3%

Cupru

37 µg

4%

Fier

0.60 mg

7.5%

Magneziu

8 mg

2%

Mangan

0.030 mg

1%

Zinc

0.06 mg

0.5%

Fitonutrienti

Beta-caroten

3 mcg

Alfa-caroten

1 mcg

Beta-cripto-xantin

20 mcg

Luteina-zeaxantina

11 mcg

Licopen

0 mcg

Sursa: USDA – baza de data nationala pentru nutrienti din SUA.