• ameliorează disconfortul gastro-intestinal
  • doar 57 calorii la 100 g
  • efect laxativ

Beneficii pentru sănătate

Gutuile sunt o sursă excelentă de potasiu, dar conțin și o cantitate semnificativă de vitamina C și cupru.

Astringent și laxativ, este în mod tradițional considerat benefic în ameliorarea disconfortului gastro-intestinal.

Fiind bogate în fibre alimentare, gutuile sunt bune pentru cei care încearcă să piardă în greutate.

Gutuile au proprietăți antioxidante, care ajută corpul să lupte împotriva radicalilor liberi și reduc riscul de cancer.

Cercetările au arătat că gutuile ar putea avea anumite efecte antivirale.

Sucul de gutui este cunoscut ca tonic, antiseptic, astringent, analeptic și cu proprietăți diuretice.

Consumul regulat de gutui nu numai că ajută la digestie, dar ajută de asemenea la scăderea colesterolului.

Prezența potasiului în gutui ajută organismul să mențină presiunea arterială sub control.

Consumul regulat de gutui s-a dovedit a fi benefic pentru cei care suferă de tuberculoză, insuficiență hepatică, diaree și dizenterie.

Fiind bogată în antioxidanți, gutuia este considerată a fi de ajutor în ameliorarea stresului și inducerea de calm. Gutuia are un conținut scăzut de grăsimi saturate, colesterol și sodiu, având în același timp o mulțime de fibre alimentare, cupru și vitamina C.

Sucul de gutui este bun pentru cei care suferă de anemie, boli cardiovasculare, boli respiratorii, boli ale tractului gastro-intestinal și chiar astm.

Sucul precum și pulpa de gutui fierte sau coapte servesc ca un bun remediu anti-emețic.

Descriere gutui

Gutuia este un fruct înrudit cu merele și perele și la fel ca ele are semințe, este de culoare galben strălucitor atunci când ajunge la maturitate, are o lungime de 7-12 cm și un diametru de 6-9 cm; pulpa fructului este densă, dură și puternic parfumată.
Gutuiul este cultivat în zone deluroase, sezonul gutuilor fiind din luna septembrie până la sfârșitul lunii noiembrie.
Denumirea științifică: Cydonia oblonga, Familia: Cydonia.

Cumpărare și păstrare

Selectați fructele, care sunt grele, ferme și intacte, cu pielea foarte galbenă. Cu toate acestea, se evită gutuile, care sunt foarte verzi, deoarece indică faptul că acestea nu sunt coapte.

Dacă doriți să se mai coacă, lăsați-le la temperatura camerei. Pentru a le păstra timp de câteva săptămâni, în condiții optime atunci când sunt coapte, înfășurați-le separat în frigider. Gutuile sunt dificil de păstrat proaspete, dar se păstrează bine gătite, cu sau fără zahăr.

Preparare

La gătit nu își modifică textura și forma. Pregătițile decojite, așa cum ați face cu un măr. Pot fi utilizate pentru a face gem, jeleuri, compoturi, sirop și chiar vin. Gutuile sunt potrivite și în plăcintă, tartă sau în salate de fructe.

Valori nutriționale gutui

Gutui (Cydonia oblonga), Proaspete, Valori nutriționale per 100 g

Ce conține gutuia
Principiu activ Cantitate nutrient Procent DZR
(doza zilnica recomandată)
Energie 57 Kcal 3%
Carbohidrați 13.81 g 11%
Proteine 0.40 g <1%
Grasime totală 0.10 g 0.5%
Colesterol 0 mg 0%
Fibre alimentare 1.9 g 4%
Vitamine    
Acid folic 3 mcg 1%
Niacina (B3) 0.200 mg 1%
Acid pantotenic (B5) 0.081 mg 1.5%
Piridoxina (B6) 0.040 mg 3%
Riboflavina (B2) 0.039 mg 3%
Tiamina (B1) 0.020 mg 2%
Vitamina C 15 mg 25%
Vitamina A 40 IU 1%
Vitamina E 0.12 mg 1%
Vitamina K 4.5 mcg 4%
Electroliți    
Sodiu 1 mg 0%
Potasiu 119 mg 2.5%
Minerale    
Calciu 11 mg 1%
Cupru 0.130 mg 14%
Fier 0.70 mg 9%
Magneziu 8 mg 2%
Fosfor 11 mg 2%
Zinc 0.04 mg <1%
Seleniu 0.6 mcg 1%
Sursa: USDA – baza de date națională pentru nutrienți din SUA.