– doar 43 de calorii la 100 de grame;
– bogat in vitamina A, 38% din DZR per 100 de grame;
– bogat in vitamina C, 52% din DZR per 100 de grame;

Racoritor si delicios, grapefruitul este bogat in fitonutrienti precum vitamina A, beta-caroten si licopen. Este considerat drept fructul paradisului datorita proprietatilor de vindecare a bolilor, mai ales printre iubitorii de fitness.

Planta este un arbore citric subtropical si, din punct de vedere botanic, apartine vastei familii a citricelor, Rutaceae. Denumirea stiintifica este Citrus paradisi.

Grapefruitul, care este un pom vesnic verde, cultivat pentru fructele sale, a fost descoperit in padurile din insula Barbados din Caraibe. Acum este unul dintre fructele cultivate pe scara larga in Statele Unite, in special in Florida, California si alte state semi-tropicale. Fructul este, de fapt, un hibrid natural dintre pomelo si portocala. Pomul creste pana la 15 m inaltime si poarta numeroase fructe de culoare galben-oranj in fiecare sezon.

Fiecare fruct are o forma usor aplatizata, diametrul de 8-12 cm si cantareste in general pana la 250 grame. In mod caracteristic, fructul are coaja putin mai groasa si mai grea decat portocalele. In interior, pulpa este segmentata ca si in cazul portocalelor. Fructul este foarte suculent, acid, iar culoarea variaza in functie de soiuri, putand avea pulpa alba, roz sau rosie si dulceata diferita. In timp ce unele soiuri sunt lipsite de samburi, altele pot avea pana la 50 de seminte albe, eliptice si ascutite, cu lungimea de aproximativ  1/2 inchi.

Grapefruitul – Beneficii pentru sanatate

Delicios, grapefruitul are foarte putine calorii, continand doar 42 de calorii la 100 grame. Cu toate acestea, este bogat in pectina, o fibra solubila nedigerabila, care, actionand precum un laxativ, ajuta la protejarea mucoasei colonului prin reducerea timpului de expunere a acestuia la substantele toxice acumulate, avand si efect anticancerigen.

Pectina ajuta la hranirea si sustinerea florei bacteriene. In plus, studiile au demonstrat ca pectina reduce nivelul colesterolului din sange prin reducerea reabsorbtiei acestuia.

Fructul reprezinta o sursa bogata de vitamina A (ofera aproximativ 1150 UI la 100 grame), si antioxidanti flavonoizi, precum naringenina (aceasta fiind substanta care confera gustul amarui grapefruitului) si naringina. In plus, reprezinta o buna sursa de licopen, beta-caroten, xantina si luteina. Studiile sugereaza ca acesti compusi au proprietati antioxidante si sunt esentiali pentru buna functionare a vederii. Puterea antioxidanta totala masurata in termenii capacitatii de absorbtie a radicalilor oxigenului din grapefruit este de 1548 micromol TE/100 grame. In plus, vitamina A este, de asemenea, necesara pentru mentinerea sanatatii mucoaselor si a pielii. Consumul unor fructe bogate in vitamina-A si flavonoide protejeaza impotriva cancerului cavitatii bucale si pulmonare.

Constituie o sursa excelenta de vitamina C, furnizand aproximativ 52% din doza zilnica recomandata. Vitamina C este un puternic antioxidant natural si ajuta organismul sa dezvolte rezistenta impotriva agentilor infectiosi si a agresiunii radicalilor liberi. Mai mult, este necesar pentru mentinerea sanatatii tesutului conjunctiv si ajuta la vindecarea ranilor timpurii. De asemenea, faciliteaza absorbtia fierului din intestin.

O cantitate reprezentand 100 grame de fructe proaspete contine aproximativ 135 mg de potasiu. Acesta este o componenta importanta a celulelor si fluidelor organismului, mentine ritmul cardiac si tensiunea arteriala in limite normale prin combaterea efectelor sodiului.

Soiurile rosii de grapefruit sunt deosebit de bogate in cel mai puternic antioxidant flavonoid, si anume licopenul. Studiile au aratat ca licopenul protejeaza pielea impotriva deteriorarii produse de razele ultraviolete si ofera protectie impotriva cancerului de prostata.

In plus, contine o concentratie buna de vitamine din complexul B, cum ar fi acidul folic, riboflavina, piridoxina  si tiamina, precum si unele minerale cum ar fi fierul, calciul, cuprul si fosforul.

Selectie si depozitare

Sezonul grapefruitului incepe din septembrie si dureaza pana in decembrie. Cu toate acestea, in supermarket-uri, fructele proaspete sunt disponibile pe tot parcursul anului. Fructele mature recoltate mecanic tind sa aiba unele leziuni superficiale. Totusi, in general, acestea nu afecteaza calitatea fructului.

Este indicat sa alegeti fructele proaspete, in culori luminoase, a caror coaja cedeaza putin sub presiune blanda, pentru ca apoi sa-si revina imediat. Fructele trebuie sa fie lipsite de riduri, sa fie grele prin raport cu dimensiunea lor si sa raspandeasca o aroma dulce. Evitati fructele moi, cu pete, deoarece tind sa se strice repede.

Pastrati-le la temperatura camerei timp de cateva zile. Pentru depozitare indelungata, asezati-le in frigider, in compartimentul destinat fructelor si legumelor, unde pot rezista bine pana la trei saptamani. Totusi, depozitarea prelungita, la temperaturi de sub 10 grade Celsius, poate deteriora fructul.

Pregatirea si modalitatea de servire

Spalati grapefruitul cu apa rece inainte de a-l consuma, pentru a indeparta murdaria sau urmele de pesticide (chiar daca probabil nu veti consuma si coaja), deoarece prin taierea fructelor nespalate, pot fi transferate in pulpa murdaria si bacteriile aflate pe coaja.

Pot fi consumate precum portocalele. Feliati fructul pe orizontala in doua jumatati si scoateti sectiunile folosind o lingura. De asemenea, puteti face cateva scobituri superficiale verticale pe coaja si apoi sa decojiti fructul folosind degetele sau un cutit. Inlaturati pielita si fibrele si curatati usor membrana si semintele.

Iata cateva sfaturi de servire:

Fructele constituie un mare plus daca sunt adaugate in salatele de verdeturi sau in cele de fructe.

Sucul de grapefruit poate fi consumat drept bautura racoritoare in timpul zilei.

De asemenea, grapefruitul poate fi folosit la prepararea deserturilor, gemurilor, marmeladei si jeleurilor. Coaja fructului poate fi confiata, ca si in cazul portocalelor.

Date nutritionale

Grapefruit (Citrus paradisi), Proaspete,

Valori nutritive per 100 g

Principiu activ

Valoare nutrient

Procent DZR

(doza zilnica recomandata)

Energie

42 Kcal

2.3%

Carbohidrati

10.7 g

8%

Proteine

0.77 g

1%

Grasime totala

0.14 g

0.5%

Colesterol

0 mg

0%

Fibre alimentare

1.70 g

4%

Vitamine

Acid folic

13 µg

3%

Niacina (B3)

0.204 mg

1,5%

Acid pantotenic (B5)

0.262 mg

5%

Piridoxina (B6)

0.053 mg

4%

Riboflavina (B2)

0.031 mg

2,5%

Tiamina (B1)

0.043 mg

4%

Vitamina C

31.2 mg

52%

Vitamina A

1150 IU

38%

Vitamina E

0.13 mg

1%

Vitamina K

0 µg

0%

Electroliti

Sodiu

0 mg

0%

Potasiu

135 mg

3%

Minerale

Calciu

22 mg

2%

Cupru

32 mcg

4%

Fier

0.08 mg

1%

Magneziu

9 mg

2%

Mangan

0.022 mg

1%

Zinc

0.07 mg

1%

Fitonutrienti

Beta-caroten

686 µg

Beta-cripto-xantin

73 µg

Licopen

149 µg