• Între 50 și 63 calorii la 100 g
  • Persoanele cu afecțiuni hepatice pot face o cură de cireșe
  • Cireșele au rol antiinflamator

Beneficii pentru sănătate

Cireșele nu sunt doar fructe gustoase, dar și sănătoase, reprezentând o resursă foarte importantă pentru bunăstarea organismului tău. În cea mai mare parte, cireșele au un rol foarte important în detoxifierea organismului, având în același timp și o puternică acțiune depurativă. Aceste beneficii le recomandă celor care suferă de reumatism, de constipație și de gută, însă sunt foarte utile și pentru cei care suferă de litiază biliară sau renală.

Cireșele prezintă în compoziția lor substanțe care le transformă în medicamente foarte importante, fiind adevărați combatanți în lupta contra afecțiunilor cauzate de stresul actual. Antocianinele au un rol antiinflamator și antioxidant, melatonina este un hormon cu rol foarte important pentru un somn liniștit iar acidul hidroxicinamic te va ajuta să-ți protejezi mucoasa din stomac împotriva bacteriilor și microbilor ce pot să provoace gastroenterită.

Ambasadori ai verii, micuțele cireșe sunt compuse din peste 70% apă, exact ca și noi, în timp ce restul compoziției reprezintă o adevărată comoară – vitaminele B (B1, B2 și B6), care îți vor oferi foarte multă energie și magneziu, fără de care v-ați simți mereu deprimați și obosiți. Cireșele conțin puține calorii, 63 kcal/100 grame cele dulci și în jur de 50 kcal/100 grame cele amare.

Iată o listă cu cele mai importante beneficii ale cireșelor:

  • cireșele îți vor scădea durerea, atât cea musculară cât și cea scheletică
  • nivelul colesterolului îți va scădea consumând cireșe, reușind astfel să previi boli cardiovasculare
  • vei fi mai puțin obosit datorită cireșelor, ajutându-te să ai un somn mai liniștit
  • persoanele cu afecțiuni hepatice pot face o cură de cireșe
  • pietrele la rinichi pot fi eliminate cu ajutorul cojilor de cireșe
  • doriți să fiți o persoană longevivă? Consumați cireșe
  • consumați suc de cireșe pentru a preveni deshidratarea
  • cireșele au rol antiinflamator și albesc dinții

Cireșele au o valoare calorică scăzută și grăsimi neglijabile. Cu toate acestea, cireșele sunt o sursă bogată de fitonutrienți, vitamine și minerale. Atât cireșele dulci, cât și cele acre sau amare sunt pline de numeroși compuși benefici pentru sănătate, care sunt esențiali pentru starea de bine.

Cireșele sunt fructe bogate în pigmenți, care le oferă culoarea lor. Acești pigmenți, de fapt, sunt compuși flavonoizi polifenolici cunoscuți sub numele de glicozide antocianice. Antocianinele sunt pigmenți roșii, violeți sau albaștri care se găsesc în multe fructe și legume, concentrați în special în pielea lor, despre care se știe că au proprietăți antioxidante puternice.

Studiile științifice au arătat că antocianinele din cireșe s-au dovedit a acționa ca niște antiinflamatoare prin blocarea acțiunilor enzimelor ciclooxigenază-1 și ciclooxigenază-2. Astfel, consumul de cireșe poate oferi potențiale efecte pozitive împotriva episoadelor cronice dureroase precum artrita de gută, fibromialgia (o afecțiune musculară dureroasă) și leziuni musculare.

Studiile de cercetare sugerează, de asemenea, că abundanța de compuși antioxidanți din cireșe poate ajuta corpul uman să lupte împotriva cancerelor, îmbătrânirii, bolilor neurologice și a afecțiunilor pre-diabet.

Cireșele au în compoziție și melatonină. Melatonina (care printre altele, este și un puternic antioxidant) poate traversa cu ușurință bariera hemato-encefalică și are efecte liniștitoare asupra neuronilor creierului, calmând iritabilitatea sistemului nervos. Prin urmare, poate ajuta la ameliorarea nevrozei, insomniei și durerilor de cap.

În plus, sunt și o sursă minoră de minerale precum zinc, fier, potasiu și mangan, dar surprinzător de bună de cupru.

Sunt bogate și în antioxidanți polifenolici flavonoizi care promovează sănătatea, cum ar fi luteina, zeaxantina și betacarotenul. Acești compuși acționează ca niște captatori ai radicalilor liberi dăunători și a speciilor reactive de oxigen (ROS) care joacă un rol în îmbătrânire, cancer și diferite procese de îmbolnăvire.

Proprietatea antiinflamatoare a cireșelor s-a dovedit eficientă în reducerea factorilor de risc în bolile de inimă prin acțiunea de eliminare a radicalilor liberi.

Acerola sau cireașa din India de Vest are niveluri excepțional de ridicate de vitamina C (1677,6 mg la 100 g sau 2796% din DZR – doza zilnică recomandată) și vitamina A (767 UI unități internaționale la 100 g).

În afară de compușii amintiți mai sus, cireșele mai conțin și provitamina A precum și alte minerale, cum ar fi potasiu, calciu, fosfor, acid pantotenic și fier. Fiind și o sursă foarte bună de vitamina C, veți reuși să vă controlați nivelul colesterolului și să vă reglați circulația sângelui.

În concluzie, cireșele sunt sănătoase, prezintă un gust foarte plăcut și au foarte multe efecte benefice pentru organism. Profitați acum de beneficiile acestui fruct care se găsește doar o lună de zile în plin în orice magazin.

Descriere cireșe

Minunat de delicioase, cireșele sunt pline de substanțe nutritive benefice sănătății și antioxidanți unici. Cireșele sunt originare din Europa de Est și regiunile Asia Mică.

Botanic, fructul este o “drupă” (fruct cu sâmbure), aparținând marii familii Rosaceae de fructe de copac înrudit cu genul Prunus. Unele dintre fructele comune ale familiei “drupă” sunt prunele, piersicile, caisele, etc. Deși există mai multe specii de cireșe, două soiuri populare sunt cireșele dulci și cireșele acre/acide. În timp ce cireșele dulci aparțin speciei Prunus avium, soiul acru aparține celui de Prunus cerasus.

Cireșele sunt fructe de tip drupă, cu un sâmbure central “dur ca piatra” înconjurat de pulpă comestibilă cărnoasă. Ele au dimensiuni mici, cu un diametru de aproximativ 2 cm. Exterior, ele sunt acoperite de o coajă subțire, strălucitoare, roșie sau mov.

Cireșele din Indiile de Vest, cunoscute sub numele de acerola (Malpighia emarginata), sunt originare din insulele Indiilor de Vest și sunt cultivate în regiunile Mexicului și Texasului din America de Nord. Acerola aparține arbuștilor tropicali care produc fructe din familia Malpighiaceae și conține 2-3 semințe mici. Acerola conține niveluri excepțional de ridicate de vitamina C și vitamina A în comparație cu cireșele din America de Nord și Europa.

Selectarea și păstrarea

Cireșele coapte și proaspete au o durată de viață scurtă pe raft. În magazin, alegeți cireșele care au pielea strălucitoare, cu codița verde ferm atașată la capătul superior al fructului.

Păstrați cireșele proaspete în frigider. Ori de câte ori doriți să le mâncați, doar clătiți cireșele în apă pentru a îndepărta murdăria și pentru a le aduce înapoi la temperatura camerei. Apoi, uscați-le ușor cu o cârpă moale pentru a îndepărta umezeala.

Metode de preparare și servire

Pentru a pregăti cireșele, îndepărtați codița, spălați-le ușor în apă rece și uscați-le într-o cârpă moale. Cele coapte pot fi mâncate întregi, inclusiv pielea, pentru a obține beneficii maxime.

Cireșele dulci sunt folosite în mai multe rețete.

Cireșele dulci pot fi mâncate singure, fără adăugiri.

Un cocktail de fructe poate fi preparat cu cireșe, piersici, ananas, pere și struguri.

Adăugați în salate de fructe cu piersici, pere, caise și ananas.

Adăugați cireșe uscate în prăjituri cu fructe, pâine, briose și fursecuri.

Folosiți-le pentru deserturi, umpluturi de plăcinte și prăjituri cu toaster.

Cireșele acide sunt folosite în principal în prepararea de sosuri, umpluturi de plăcinte, gemuri, briose și cheesecake-uri. Sucul concentrat de cireșe acide este o băutură răcoritoare preferată de atleți și de diverse persoane care fac sport. Cireșele acide uscate sunt adăugiri delicioase la mese și gustări.

Valori nutriționale cireșe

Cireșe (Prunus avium)(En.: Cherry), Proaspete, Valori nutriționale per 100 g
Principiu activ Valoare nutrient Procent DZR
(doza zilnica recomandată)
Energie 63 Kcal 3%
Carbohidrați 16.1 g 12%
Proteine 1.06 g 2%
Grasime totală 0.2 g 1%
Colesterol 0 mg 0%
Fibre alimentare 2.1  g 5.5%
Vitamine    
Acid folic 4 mcg 1%
Niacina (B3) 0.154 mg 1%
Acid pantotenic (B5) 0.199 mg 4%
Piridoxina (B6) 0.049 mg 4%
Riboflavina (B2) 0.033 mg 2.5%
Tiamina (B1) 0.027mg 2%
Vitamina C 7 mg 11%
Vitamina A 640 IU 21%
Vitamina E 0.07 mg 0.5%
Vitamina K 2.1 mcg 2%
Electroliți    
Sodiu 0 mg 0%
Potasiu 222 mg 5%
Minerale    
Calciu 13 mg 1.3%
Cupru 0.060 mg 7%
Fier 0.36 mg 4.5%
Magneziu 11 mg 3%
Mangan 0.070 mg 3%
Fosfor 21 mg 3%
Zinc 0.07 mg 0.5%
Fitonutrienți    
Betacaroten 38 mcg
Alfacaroten 0 mcg
Betacriptoxantina 0 mcg
Luteina-zeaxantina 85 mcg

Sursă: USDA – baza de date națională pentru nutrienți din SUA.