Aromate. Dulci. Carnoase. Gustoase. Vorbim despre caise, pe care le vedeti la tot pasul pe durata verii. Ar fi pacat sa nu profitati de beneficiile pe care le pot oferi aceste fructe miraculoase cu antioxidanti puternici, cu minerale si cu vitamine. Ingredientele care se regasesc in caise te vor ajuta sa iti reglezi tranzitul intestinal, sa iti vindeci ranile, sa iti intaresti muschii, sa iti vitalizezi creierul si, in plus, te vor ajuta sa ai parte de un somn linistit. Mai mult decat atat, caisele sunt fructe recomandate si in cazul unor anemii pentru ca dispun de foarte multe proprietati nutritive iar faptul ca sunt hipercalorice te vor ajuta foarte mult daca urmezi o dieta.

Printre cele mai importante substante active pe care le puteti asimila din caise, amintim:

–          antioxidantii si substantele active

–          vitaminele bogate in betacaroten, vitamina A, vitamina C, vitaminele din complexul B si vitamina E

–          minerale, cum ar fi clor, magneziu, sodiu sau fier

Ca si in cazul prunelor, caisele sunt foarte bune laxative, antioxidante si remineralizante. Mai mult decat atat, caisele te pot ajuta sa previi si sa tratezi oboseli intelectuale, scazand tensiunea arteriala. Pe timp de vara pielea ta va fi protejata, deoarece bronzarea va fi favorizata iar procesul de imbatranire va fi incetinit. Toate substantele amintite mai sus te vor ajuta sa te incarci cu energie si procesele de veghe – somn vor fi favorizate si reglate, fiind de multe ori date peste cap de acest ritm cotidian alert.

Beneficii ale caiselor

–          previn cataracta si te ajuta sa iti mentii vederea, avand un nivel ridicat de betacaroten si de vitamina A, esentiale pentru ochii tai

–          pot sa previna cancerul, avand un nivel foarte mare de antioxidanti, ajutand la prevenirea efectelor radicalilor liberi

–          colesterolul rau poate fi scazut prin consumul de caise, acesta avand un rol negativ in favorizarea multor afectiuni

–          constipatia si cancerul de colon pot fi prevenite prin efectele benefice ale caiselor, avand foarte multe fibre naturale incorporate

–          persoanele anemice pot consuma caise pentru a combate aceasta afectiune

–          cancerul de prostata poate fi prevenit datorita vitaminelor

–          ficatul poate fi regenerat partial prin consumul de caise

Samburii caiselor contin foarte multi acizi grasi principali si proteine, fiind foarte benefice pentru organism. Uleiul care poate fi extras din acesti samburi se utilizeaza la cosmetice pentru tenul uscat sau imbatranit, avand o capacitate ridicata de a trece prin epiderma fara sa lase pielea grasa, reusind in schimb sa o vitalizeze si sa o hraneasca.

Este pacat sa nu profitati din plin de multitudinea de efecte benefice ale caiselor pe timp de vara, si chiar daca niciunul din aspectele de mai sus nu va preocupa, consumati-le macar pentru savoarea lor.

 

Date nutritionale

Caisele (Prunus armeniaca), Proaspete,

Valori nutritive per 100 g

Principiu activ

Valoare nutrient

Procent DZR
(doza zilnica recomandata)

Energie

50 Kcal

2.5%

Carbohidrati

11 g

8.5%

Proteine

1.4 g

2.5%

Grasime totala

0.4 g

1%

Colesterol

0 mg

0%

Fibre alimentare

2  g

5%

Vitamine

Acid folic

9 µg

2%

Niacina (B3)

0.600 mg

4%

Acid pantotenic (B5)

0.240 mg

1%

Piridoxina (B6)

0.054 mg

5%

Riboflavina (B2)

0.040 mg

3%

Tiamina (B1)

0.030 mg

2.5%

Vitamina C

10 mg

16%

Vitamina A

1926 IU

64%

Vitamina E

0 mg

0%

Vitamina K

3.3 µg

3%

Electroliti

Sodiu

1 mg

0%

Potasiu

259 mg

5.5%

Minerale

Calciu

13 mg

1.3%

Cupru

Fier

0.39 mg

5%

Magneziu

10 mg

2.5%

Mangan

0.077 mg

3%

Zinc

0.2 mg

2%

Fitonutrienti

Beta-caroten

1094 mcg

Alfa-caroten

19 mcg

Beta-cripto-xantin

104 mcg

Luteina-zeaxantina

89 mcg

Sursa: USDA – baza de data nationala pentru nutrienti din SUA.