Ghid Nutritie

< inapoi la lista de articole

Avocado

Avocado

 

- 100 gr de avocado ofera 18% din DZR de fibre;

- bogat in grasimi mono-nesaturate (omega-6, acid linoleic, etc)

- este foarte bogat in minerale esentiale. 

Beneficii pentru sanatate

Avocado este un fruct bogat in grasimi mono-nesaturate si calorii, este foarte bogat in fibre alimentare, vitamine, minerale si are multe beneficii pentru sanatate.
Pasta sa cremoasa este o sursa foarte bogata de grasimi mono-nesaturate, precum acizii grasi oleici si acizi palmitoleic, precum si Omega-6, acizi grasi linoleici. 
Studii de cercetare sugereaza ca dieta mediteraneana, care este bogata in acizi grasi mono-nesaturati ajuta la scaderea colesterolului rau (LDL) si contribuie la cresterea colesterolul bun (HDL), ajutand astfel la prevenirea bolilor coronariene si accidentelor vasculare cerebrale.
Avocado este o sursa excelenta de fibre alimentare solubile, 100 g de fructe oferind 6.7 g sau aproximativ 18% din aportul zilnic recomandat. Fibrele ajuta la scaderea nivelului colesterolului din sange si previne constipatia.
Pulpa de avocado contine mai multi antioxidanti poli-fenolici, cum ar ficryptoxanthina, luteina, zeaxantina, beta si alfa caroten in cantitati mici. Impreuna, acesti compusi actioneaza ca necrofagi de protectie impotriva oxigen-derivatilor din radicalii liberi si a speciilor reactive ale oxigenului (SRO), care joaca un rol important in procesul de imbatranire si in procesele diferitelor boli.
Este deasemenea bogat in vitamine, cum ar fi vitaminele A, E, K, ce sunt concentrate in pulpa sa cremosa, dar si in minerale, precum fier, cupru, magneziu si mangan. 
Magneziul este necesar pentru intarirea oaselor si are rol de protector cardiac. 
Manganul este folosit de organism ca un co-factor pentru enzima antioxidanta, superoxid dismutaza. 
Fierul si cuprul  sunt necesare in productia de celule rosii din sange.
De asemenea, fructele proaspete de avocado sun o minunata sursa de potasiu, 100 g de fructe oferind 485 mg sau aproximativ 10% din necesarul zilnic. 

Descriere:

Fructele de avocado au un continut ridicat de grasimi si calorii, dar gustul subtil si untos, face din acestea unul dintre cele mai populare alimente uleioase, dupa nuci si seminte.

Familie: Lauraceae; Denumire stiintifica: Persea Americana.

Fructele de avocado cresc in copaci vesnic verzi, ce au o inaltime de 20-30 de metri, cu frunze mari si de culoare verde. Copacul de avocado prefera solul fertil, cu continut ridicat de umiditate. 
Flori mici de culoare verde aprins apar pe timpul iernii, iar dupa 8-10 luni apar sute de fructe cu o coaja subtire, de culoare verde inchis.
In interior, pulpa are culoare alb-crem cu o consistenta asemanatoare untului, parfum suav si gust delicat. 
Fructele au in centru un singur sambure de culoare maro. In medie, un fruct de avocado poate cantarii intre 300 si 600 de grame.

Cumparare si pastrare

Fructele de avocado sunt disponibile pe tot parcursul anului, fie ca le cumparati din hypermarket-uri sau piete. Cumpara fructe de marime medie, pe deplin coapte cu o aroma placuta. Un fruct perfect pentru a fi consumat ar trebui sa cedeze presiunii atunci cand este stors.
Evita fructele prea tari, deoarece inseamna ca sunt inca crude si nu sunt bune de consumat.
Odata ajunsi acasa, pastrati avocado intr-un loc racoros, aerisit, si neexpus la lumina. Fructe necoapte se pun deobicei intr-o foaie de hartie in scopul de a accelera maturarea.

Pregatire si servire

Avocado copt are o aroma delicata ce seamana la gust cu untul de arahide.
Pentru a-l manca, taie-l pe lungime in jurul semintei. Apoi, rotiti sau rasuciti cele doua jumatati in directii opuse si trageti usor in afara. Scoateti samburele folosind o lingura. Se taie pulpa in modul dorit (felii, cuburi).
Stropiti bucatile de pulpa astfel taiate cu suc de lamaie sau limpeziti-le in apa cu lamaie pentru a prevenii oxidarea pana la momentul utilizarii.

Iata cateva sfaturi de servire:

In multe parti din America Centrala, fructul este consumat ca atare, sau condimentat cu suc de lime, piper si sare.
Se poate adauga cu success in salate de fructe, in salsa, in salate impreuna cu alte legume, sau ca si garnitura pentru felul principal.
Piureul de avocado este folosit ca si umplutura la clatitele Mexicane sau la guacamole, aperitiv traditional Mexican.
Piureul de fructe poate fi amestecat in inghetata, sucuri sau shake-uri.

Profilului de siguranta

Avocado necoapt contine tanini. Continut ridicat de tanin il face amar si necomestibil. Nivelul foarte ridicat de tanin din produsele alimentare intervine in absorbtia mineralelor fier, calciu si fosfor si a vitaminelor in intestin.

 

Date nutritionale 


Avocado (Americana Persea), Proaspete, 

Valori nutritive per 100 g

Principiu activ

Valoare nutrient

Procent DZR
(doza zilnica recomandata)

Energie

160 Kcal

8%

Carbohidrati

8.53 g

6,5%

Proteine

2,0 g

3,5%

Grasime totala

14.66 g

48%

Colesterol

0 mg

0%

Fibre alimentare

6,7 g

18%

Vitamine

   

Acid folic

81 micrograme

20%

Niacina (B3)

1.738 mg

13%

Acid pantotenic (B5)

1.389 mg

28%

Piridoxina (B6)

0.257 mg

20%

Riboflavina (B2)

0.130 mg

10%

Tiamina (B1)

0.067mg

5.5%

Vitamina C

10 mg

17%

Vitamina A

146 UI

5%

Vitamina E

2.07 mg

14%

Vitamina K

21 micrograme

17,5%

Electroliti

   

Sodiu

7 mg

0,5%

Potasiu

485 mg

10%

Minerale

   

Calciu

12 mg

1%

Cupru

0.190 mg

21%

Fier

0.55 mg

7%

Magneziu

29 mg

7%

Mangan

0.142 mg

6%

Fosfor

52 mg

7%

Fitonutrienti

   

Caroten-α

24 micrograme

-

Caroten-SS

62 micrograme

-

Criptoxantin?-SS

28 micrograme

-

Luteina-zeaxantina

271 micrograme

-

Caroten-α

24 micrograme

-

Sursa: USDA – baza de data nationala pentru nutrienti din SUA.

 

 

 


Adauga un comentariu

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Informatii site

Parteneri

Publicitate

Ultimele vizualizate